Rețete #mihaigateste

Tarta cu mere

Cel mai iubit desert în casa #mihaigateste e și cel mai tradițional-  o pregătește de 7 ani și tot cea mai cerută este, când vine vorba de deserturi.  Tarta minunată cu mere (în varianta dichisită de Crăciun, cu brad în frunte 🎄).
– Miruna
Pentru aluat:
275 g faină albă
60 g zahăr
200 g unt nesărat rece Lurpak
1 praf de sare
3 linguri de lapte rece
 
Pentru umplutura:
1 kg mere curățate
cel puțin 90 g zahăr
cel puțin 1 lingură de scorțișoară
1/2 lingurițe nucșoară
1/4 lingurițe ghimbir
Ustensile necesare: tavă de tartă cu diametrul de 28 cm (cu sau fără fund detașabil), tigaie/cratiță, cântar, sucitor
Notă: Când nu fac brăduțul de deasupra, se modifică un pic cantitățile la făină, zahăr și lapte și avem așa: 250 g făină, 50 g zahăr & 2-3 linguri de lapte.
Se amestecă făina, zahărul și sarea într-un castron sau în robotul de bucătărie. Se taie untul cuburi (aproximativ 1 cm) și se amestecă cu ingredientele uscate (cu mâna sau în robotul de bucătarie) până se obține o compoziție nisipoasă. Se încorporează laptele și se mai amestecă puțin; se răstoarnă pe suprafață de lucru și se frământă puțin până ce compoziția se încheagă într-un aluat moale și fin. Se face o bilă care se aplatizează (2-3 cm), se învelește în folie alimentară și se pune în frigider 30 minute. Între timp se spală merele, se curăță de coaja și sâmburi și se taie în bucăți de 2-3 cm.
Se pun într-o cratiță/tigaie încăpătoare și se amestecă cu zahărul, scorțisoara, nucșoara și ghimbirul; se mai adaugă oricare dintre ingrediente, după gust. Se scoate din frigider aluatul, se taie 250 g de aluat (restul se pune în frigider) și se întinde într-o foaie de 2-3 mm grosime (va ieși o foaie care să acopere o formă de tartă cu diametrul de 28 cm); forma de tartă se pune în frigider. Se pun merele pe foc mediu și se călesc până ce zahărul se topește, iar merele încep să se înmoaie (5-10 minute); se adaugă 1-2 linguri de faină (în funcție de cât de apoase sunt merele) și se amestecă 20-30 secunde până ce compozitia se îngroașă. Se ia de pe foc.
Se scoate restul de aluat, un sfert se pune deoparte, iar 3/4 se întinde într-o foaie de 2-3 mm grosime care se taie în fâșii de 2-3 cm grosime. Se scoate forma de tartă din frigider, se umple cu merele călite, se acoperă cu fâșiile de aluat. Se întinde restul de aluat și se decupează (din mână sau după o formă) un brad care se asază pe tartă, în centru. Se bagă în cuptorul încins în prealabil și se ține 45-50 de minute, la 180 de grade Celsius.
Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă 15-20 de minute. Se servește caldă sau rece, cu înghețată de vanilie și/sau presarată cu zahăr pudră.
Done.
tarta de mere mihai gateste 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s