Rețete #mihaigateste

Spanac cu ou

Gătesc spanacul fix cum îl găteşte mama – amestecat cu făină şi lapte, ca să devină cremos. Cred că reţeta are o bază nemţească, pentru că seamănă puţin cu rahmspinat al nemţilor, care înțeleg că e făcut cu smântână lichidă. Oricum, aşa îl ştiu de când eram mic şi, de fiecare dată când îl mănânc, mi se pare unul dintre cele mai bune lucruri din lume 😀

Ingrediente (pentru 2 porții consistente):

  • 700-900 g spanac proaspăt
  • 500-600 ml lapte integral
  • 2 linguri de ulei
  • 2-4 căței de usturoi
  • 2 linguri de făină
  • 4 ouă (sau 3, dacă eşti genul de om care mănâncă un singur ou per porţia de spanac, eu am un trădător de cauză în casă)

Ustensile: tel, strecurătoare

Într-o cratiță mare se pune apă la fiert cu puțină sare. Între timp, se curăță spanacul, se rup frunzele de pe tulpini și se spală.

Când apa fierbe, se pun frunzele și se țin pe foc 5-7 minute, până frunzele se înmoaie și, prinse între două degete, se sfărâmă. Se strecoară, se presează până elimină apa și se pun pe un tocător. Aici se toacă mărunt cu un cuțit.

Acum fie continui reţeta sau păstrezi frunzele fierte în frigider, într-un bol acoperit, până la două zile (eu pregătesc aşa spanacul de cum vin cu el de la piaţă, ca să nu ocupe mult loc în frigider).

z16

Într-o cratiță se pune uleiul la foc mic, iar, când acesta se încălzește, se adaugă făina. Se amestecă cu o lingură pănă se formează o pastă – dacă amestecul este prea uscat, se mai adaugă puțin ulei.

După ce pasta a stat pe foc 1 minut, se adaugă treptat laptele în timp ce se amestecă cu un tel. După ce s-a format o compoziție lichidă, groasă și fără cocoloașe, se adaugă cățeii de usturoi tocați și spanacul.

Se amestecă, se sărează și șe ține compoziția pe foc, amestecând regulat aproximativ 8 minute. În paralel, se fac ouăle ochi și se servesc peste spanac.

ou spanac insta1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s