Tur de bibliotecă: Cărțile mele de gătit
Nu am făcut un top, e pur si simplu un mic tur prin biblioteca mea din bucătărie. Dar bineînțeles că sunt cărți pe care le folosesc mai des – le-am menționat ca atare mai jos 😊
Ele nu sunt aranjate după o anumită regulă. Singura regulă, de fapt, e cum se potrivesc pe raft – adică fiecare carte cum și unde încape. Ca să nu se răstoarne peste condimente și sticlele cu sosuri și uleiuri 😅
PRIMUL RAFT
Aici sunt cam cele mai vechi cărți pe care le am. Cele mai folosite sunt 500 de rețete de plăcinte și tarte și 500 de rețete de dulciuri cu ciocolată. Spoiler alert! Nu sunt 500 de rețete – sunt vreo 80 de rețete fiecare, cu câte 7-9 variațiuni mici 😁
Cele mai multe rețete de dulceață le-am făcut din Jams and preservatives, iar dintre Rețetele lui Hemingway am testat câteva – nu sunt foarte multe detalii de proces, dar se pot face.
Tot pe raftul de-aici am păstrat și suportul de curs de la workshop-ul de tarte la care am fost acum 2 ani, ținut de Olguta Oana.
Și aici este și sediul Tocăniței Principesei – în Cartea Regală de bucate (preparatul nu e numit așa în carte, așa îi zicem noi, din motive evidente 😅).
RAFTUL AL DOILEA
Aici este un amalgam de cărți pe care le folosesc foarte des (At my table, Fii brutar la tine acasă sau Food from plenty) + cărți pe care le-am folosit foarte rar – Provence to Pondicherry e în categoria asta.
De pe raftul acesta recomand: Fii brutar la tine acasă de Tothe Libor Maria, Cu Jamie în Italia de Jamie Oliver și Gătește cu pasiune de Nigella Lawson.
RAFTUL AL TREILEA
Acesta este raftul cel mai greu (la propriu – cred ca au vreo 15 kg toate carțile de aici). Cărțile din care am gătit rețete cel mai des sunt: Simple și Sweet ale lui Ottolenghi, Simply Nigella (casa PUP) a Nigellei Lawson, Comfort Food a lui Jamie Oliver și From the oven to the table a Dianei Henry.
O surpriză plăcută și de unde am preluat rețeta de kurtos kalacs este Carpathia de Irina Georgescu.
Nu putea să lipsească din bibliotecă ultima carte a Nigellei Lawson, Cook, eat, repeat și cea a lui Ottolenghi, Flavour.
Rețeta mea preferată de clafoutis e adaptată din Kitchen secrets a lui Raymond Blanc și mai e aici și Salt, fat, acid, heat a lui Samin Nosrat, care mi-a plăcut foarte mult – e frumos povestită și explică foarte bine procesele de bază din bucătarie. Și mai are și câteva rețete foarte bune pe lângă (eu am făcut un pui marinat în lapte bătut și o focaccia de acolo). O găsești și tradusă și în limba română.
Mastering the art of french cooking a Juliei Child nu am abordat-o încă – am răsfoit-o, dar cam atât 😅
RAFTUL AL PATRULEA
Aici sunt câteva cărți pe care le am de ceva vreme și pe care le-am folosit de mai multe ori – Perfect finish are multe deserturi mai fancy, de la Mary Berry am făcut tarta cu caise și cremă de vanilie. Am mai făcut și din As the Romans do multe rețete de la mama lor, dar nu mai știu exact care. Iar din How to eat a peach a Dianei Henry am făcut anul trecut un tort foarte bun cu rubarbă și o tartă cu caise, pe care sigur o să-l mai fac.