Cina de pre-Crăciun #6 – meniul și cum ne-am organizat

Am mai povestit pe-aici despre cina noastră anuală de pre-Crăciun și cum, în a doua săptămâna de decembrie, îi adunăm pe prietenii noștri la noi la masă și la brăduț. E o tradiție începută în 2016, pe care sperăm să o continuăm mulți ani de acum încolo. În 2020 a trebuit să improvizăm un pic, dar tot am stat puțin împreună la masă, chiar dacă de la distanță.

Probabil ăsta e și motivul pentru care am așteptat-o cu atâta nerăbdare pe cea de anul ăsta și s-a simțit nerăbdarea asta în noi toți, când ne-am așezat la masă împreună. Unul dintre prieteni ne-a spus la plecare că a fost fix la fel și parcă exact asta ne-a lipsit cel mai mult în ultimii 2 ani. Un fix la fel, fără nimic extra, nimic deosebit – că prea a fost deosebită ultima perioadă.

Îl las pe Mihai să povestească cum s-a organizat ca să fie toată mâncarea gata la timp – n-o să zică, dar a implicat puțin fitness în bucătărie :)) la un moment dat, când bătea piureul, nu-și mai putea mișca mâna de la efortul adunat la maratonul de gătit.

MENIUL

Am început masa cu o supă de linte și castane. De când am găsit castane la borcan, gata coapte și curățate, le-am folosit în o grămadă de rețete. Au fost foarte bune și în supa asta, e cremoasă, e verde (verde- Crăciun 😁) și, cu crutoanele de bacon pe care le-am presărat deasupra, a fost și mai în ton cu Crăciunul, cel puțin cromatic.

Nu e greu de făcut, am făcut o bază de supă de legume cu câteva zile înainte, apoi am sotat legumele mărunțite, am adăugat lintea și supa și am lăsat să fiarbă amestecul. După ce a fiert i-am dat un vjjj cu simț de răspundere și am lăsat supa să se răcească. Înainte să vină toată lumea, am încins-o bine cu niște vin alb sec și gata a fost. Bacon-ul l-am făcut dimineața și l-am ținut mărunțit într-o pungă închisă bine în frigider.

Găsești aici rețeta video, cu toți pașii.

La supă am avut niște vin alb, MaxiMarc Editie Limitata Mustoasă de Maderat – e un vin disponibil exclusiv la Carrefour, pentru că a fost creat special de cramă pentru programul lor, Deschidem Vinul Românesc. La fel ca anul trecut, toate vinurile noastre de la cină au fost din programul DVR și pairuite special pentru fiecare fel de mâncare pe care l-am pregătit.

CURCANUL

Am mai făcut o dată rețeta asta de curcan, la cina de pre-Crăciun din 2017, dar acum s-a rumenit mult mai frumos. Atunci nu l-am acoperit suficient de repede și cred că l-am pus și pe un nivel superior în cuptor 😅 Dar acum m-am organizat mai bine, iar glazura din unt Lurpak nesărat și sirop de arțar si-a făcut foarte bine treaba 😁.

Aici găsești rețeta video pentru curcan.

GARNITURILE

În afară de piureul clasic din fiecare an, am pregătit și niște varză de Bruxelles cu unt și castane.

Lângă curcan am avut un pahar de Davino Augustin Rose.

DESERTURILE

Am făcut și anul ăsta tarta cu mere pe care o fac la fiecare cină și, de cum am simțit mirosul de scorțișoară și aluat copt în casă, am simțit că e cu adevărat luna decembrie. Găsești rețeta video aici – și anul ăsta, și anul trecut am făcut-o cu Mixul pentru blat de tartă de la Dr. Oetker.

Al doilea desert – și vedeta serii – a fost brăduțul de profiterol.

Am folosit aceeași rețetă cu care fac profiterol de obicei, dar am făcut cantitate dublă de aluat. La crema de vanilie e suficientă cantitatea din rețetă, doar la ciocolată am mai dublat cantitatea, ca să fiu sigur că ajunge la toată lumea. Am lăsat rețeta video și de la profiterolul din varianta asta oricum.

La deserturi am avut un vin dulce de la Aurelia Vișinescu, Distinct Tamâioasă Românească.

Evenimentul a fost pregătit în colaborare cu Dr. Oetker, Lurpak și Carrefour.

Mai povestim și aici 😊 Newsletter
14 decembrie 2021
Alte rețete:
Cina de pre-Crăciun 7 – cea care aproape n-a fost să fie (2022)
Rețete care costă 15 lei sau mai puțin (când le gătești acasă)
Gustări light- sărate și dulci (snacky snack)
Cum și ce congelez
Comentarii
Comenteaza