Cina de pre-Crăciun 7 – cea care aproape n-a fost să fie (2022)

Cina de pre-Crăciun de anul ăsta aproape că n-a fost să fie. Din motive bune, nu rele, dar cu 2 luni înainte ne gândeam că, cel mai probabil, n-o vom organiza de data asta.

A fost un an cu schimbări mari la aproape toți prietenii care vin la cina noastră anuală: 2 dintre ei tocmai au întâmpinat cel de-al treilea membru al familie, alți prieteni s-au mutat din țară și sunt mai aproape de Alpii înzăpeziți decât de masa noastră în perioada asta, alți 2 au pornit pe drumuri separate.

Toate sunt schimbări de bine, așa că, dacă era să nu facem cina, n-aș fi fost cu inima îndoită – doar la anul urma să o organizăm din nou. Doar pentru că în al șaptelea an nu se întâmplă, nu înseamnă că n-o să se întâmple în al optulea. Mihai, pe de altă parte, era puțin neîmpăcat – spunea că este parte din Crăciunul nostru tot maratonul de gătit și toate pregătirile, oamenii noștri la masă gătiți frumos, cazanul roșu cu piure, tarta de mere în fața bradului… așa că a rămas că ne mai gândim.

I-am zis în treacăt unuia dintre invitați că nu știm dacă o organizăm anul acesta, că parcă nu e cină de pre-Crăciun dacă nu suntem toți, fix cum suntem de 6 ani în fiecare an, cu 2 săptămâni înainte de Crăciun. După ce-am ascultat cel mai descumpănit “nu se poate”, dublat de încă un “nu se poate” de la spiridușul care ne ajută cu globurile cinei de pre-Crăciun, ne-am gândit că poate, într-adevăr, nu se poate. Nu se poate așa, dar se poate într-o mie de alte feluri.

Cel mai probabil, pe parcursul anilor, o să fie multe, multe momente în care lucrurile n-o să fie la fel, nici cu noi toți în general, nici cu cina noastră de pre-Crăciun în particular. Și, așa cum am adaptat cina în 2020, când n-am putut fi toți la aceeași masă fizic, dar tot am reușit să o sărbătorim împreună, la fel putem face în fiecare an, dacă vrem să păstrăm tradiția vie.

[P] Așa că s-a întâmplat din nou și în al șaptelea an și a fost la fel de frumos. La deserturile bune Mihai a fost ajutat de spiridușul Dr. Oetker, ca de obicei, iar vinurile au fost toate, ca fiecare dată, din programul Deschidem Vinul Românesc de la Carrefour (spumantul Rhein Extra, din programul Exclusiv, e deja tradițional la cina de pre-Crăciun, e pentru al treilea an consecutiv pe masa noastră). La fel și esența de vanilie de Madagascar cu care a pregătit Mihai desertul spectaculos de mai jos, care a fost și center piece-ul de pe masă. A furat ochii tuturor și cotletul de porc cu tăietură french rack din gama festivă Carrefour Extra, pe care l-a pregătit după rețeta de care a mai povestit pe Instagram, să iasă crocant și bun.

Meniul complet a fost așa (rețetele sunt in link, la fiecare preparat în parte).

ANTREU

Pastă de jumări & Paté de casă & Unt aromatizat

🍷 Negrini Negru de Drăgășani

FEL PRINCIPAL

Cotlet de porc french cut
Cartofi caramelizați
Varză de Bruxelles cu castane

🍷 Caii de la Letea Geneza Fetească Neagră

DESERT

Tartă cu mere
Croquembouche

🍷 Domeniile Prince Matei – Busuioacă de Bohotin Răsărit

La final prietenii noștri au primit și niște cadouri de la spiridușii Dr. Oetker și Carrefour – lucrurile mele preferate din gama Carrefour Extra (pricomigdalele cu ciocolată, castanele, jumări de Mangaliță – să își facă și ei pastă acasă) și spumantul cinei, Rhein Extra. Dr. Oetker le-a lăsat sub brad cartea cu rețete Dulce Românie, care include multe deserturi bune de altădată.

Ne vedem la anul – poate o să fie la fel, poate o să fie altfel, dar sigur ne vedem 🎄

Mai povestim și aici 😊 Newsletter
19 decembrie 2022
Alte rețete:
Rețete care te hrănesc de mai multe ori (bune în porții duble)
Cina de pre-Crăciun #8. Prima cu copii și cu căței
De gătit într-o bucătărie mică. Meal plan și rețete pentru 1 lună la țară
Cum ne-am pregătit pentru viața cu un cățel – câteva resurse utile
Comentarii
Comenteaza