Cina de pre-Crăciun #8. Prima cu copii și cu căței
Dacă cina de pre-Crăciun de anul trecut a fost cea care era să nu fie, cea de anul ăsta a fost de la început cea care sigur o să fie. Anul trecut ne-am dat seama că, oricât se mai schimbă viața noastră și a prietenilor noștri, o să putem mereu să ne adunăm la cina din decembrie. Chiar dacă nu mereu în formulă completă, sau în formula inițială, cina anuală de pre-Crăciun o să prindă sigur 20 de ani. Până la urmă, s-a petrecut ea și în pandemie, chiar dacă într-o formă diferită.
Povesteam acum un an că am fost tentați să anulăm cina #7, pentru că 2 prieteni se mutaseră recent din țară și nu aveau cum să ajungă, alți 2 tocmai își măriseră familia și erau on bebeluș duty, iar alți 2 se despărțiseră- astfel că, din formula inițială de 12, rămăseserăm doar 5 pentru cină. Dar, după ce prietenii care puteau ajunge s-au întristat tare la gândul că sărim un an, am zis că trebuie s-o facem. Așa că am invitat prieteni noi la cină și a fost la fel de magic și frumos. Atât de magic și frumos, că am rămas deciși să nu lăsăm niciodată vreun an să treacă fără să ne vedem la cina de pre-Crăciun.
Și, ca parcă să ne confirme determinarea pe care am simțit-o după cina de anul trecut, în acest an au putut să ajungă și prietenii care s-au mutat din țară anul trecut, și cei care au un copil mic (care s-a născut chiar cu puțin timp înainte de cina de pre-Craciun 7). A fost, de altfel, prima cină cu copii și cu căței, prima în care au început să apară creaturi mici la masă (sau sub masă, în cazul lui Artu, care a așteptat cuminte să cadă câte o bucată de carne sau de aluat proaspăt). E frumos să vedem cum trec anii peste noi în poze și în povești.
[Articol scris ca parte dintr-un parteneriat plătit]
E al optulea an în care îi strângem pe prietenii noștri la masă la noi, al optulea în care Mihai crede ce ceva n-o să iasă (anul ăsta Paris Brest-ul i-a dat emoții, anul trecut a fost Croquembouche-ul în rolul ăsta), în care cineva varsă vin pe masă, în care folosesc fix aceeași față de masă pentru că am tivuit 2 zile la ea acum 5 ani, în care încercăm să-l convingem pe Andi să mănânce tarta cu mere chiar dacă nu are ciocolată (n-am reușit nici acum).
Cu timpul, frica că ceva n-o să iasă sau n-o să fie gata la timp e mult mai mică, noi suntem mai liniștiți și cina de pre-Crăciun se transformă în ceva ce negreșit se repetă, ne aduce împreună chiar și atunci când trece prea mult timp de când ne-am revăzut ultima dată. Iar dragostea de la masă crește.
MENIUL
Meniul de anul acesta de la cina de pre-Crăciun a fost unul dintre cele mai „festive” meniuri pe care le-am făcut vreodată. Am avut așa:
🍴 supă cremă de dovleac cu creveți la antreu – creveți frumoși am găsit la Carrefour, gama lor. Rețeta supei e aici.
🍴 Pork Wellington, pe care l-am servit cu varză de Bruxelles cu castane și piure de cartofi – e primul an în care fac foitaj cu unt de la 0. Am avut unt bun, așa că am avut și curaj 😅 Rețeta aici.
🍽️Paris Brest – la fel ca la Wellington, cu ajutor de nădejde ies și deserturile complicate 🙈 Al meu e Dr. Oetker, pe care mă bazez la fiecare desert, festiv sau nefestiv. Rețeta aici.
🍽️Tarta cu mere – desertul care nu lipsește niciodată de la cina noastră anuală de pre-Crăciun, că stiu cât de atașat sunt eu de mâncarea pe care o asociez cu momente fericite. Aluatul e unul fraged și bun, pentru care e nevoie doar de făină, zahăr, lapte și unt – eu de 6-7 ani il folosesc doar pe cel de la Lurpak. Rețeta aici.
Totul a ieșit foarte bun, și mai toate rețetele le poți pregăti în avans: supa se poate pregăti (fără creveți) chiar și cu 2 zile înainte, Pork Wellington trebuie să-l faci cu o zi înainte, crema de la Paris Brest o poți pregăti și cu 3 zile mai devreme, iar tarta cu mere o poți coace cu o zi înainte. Astfel, în ziua cinei mai trebuie să adaugi creveții la supă, să coci și să asamblezi desertul, să pui în cuptor felul principal și să pregătești garniturile.
De vreo 2 ani mă găndesc să pregătesc rețeta de la felul principal dar, cum în comerț nu se găsește foitaj cu unt și nu am fost foarte mulțumit de rețetele pe care le-am încercat până acum, nu m-am încumetat. Așa că rețeta asta de foitaj cu unt a venit la momentul potrivit 😁 (pare mai complicat de făcut la prima vedere, dar e destul de simplu și, după 2-3 ture de aluat, tot procesul devine mecanic, intr-un fel).
Pentru Paris Brest poți să faci ce cremă îți place ție- spre exemplu, poți înlocui pasta de alune de pădure caramelizate cu pastă de arahide sau migdale caramelizate.
Am avut și vinuri bune lângă mâncare, toate din programul Deschidem Vinul Românesc de la Carrefour- e al treilea an în care ne bazăm pe vinurile din program pentru masă și mereu am fost mulțumiți; și noi și invitații. Acum am avut o Fetească Albă cu Tamâioasă Românească (pentru supă), o Fetească Neagră (pentru porc) și un vin dulce (pentru deserturi).
Am văzut în Ghidul Gazdelor si Musafirilor lansat de Carrefour că, după 35 de ani, tindem să renunțăm la rolul de musafiri și să ne placă mai mult cel de gazdă. Noi am trecut la cel de gazdă mai repede, că mie-mi place să gătesc, iar Mirunei îi place să crăciunizeze casa în fiecare an (la fel ca la 54% din gazdele studiate) și să nu mai plece din ea pana-n ianuarie 🎄Anul ăsta se fac 8 ani de cand găzduim cina anuală de pre-Crăciun pentru prietenii noștri și cred ca abia de 2 ani reușesc să pun în aplicare sfatul bun pe care l-am găsit in ghid: să mă relaxez 😅
Ce m-a ajutat anul ăsta a fost și că n-am mai gătit pentru noi în plin maraton de gătit. În seara de dinaintea cinei, am comandat de la KFC un Christmas Bucket, care-i gândit fix pentru masa de aproape-Crăciun, când ești în pline pregătiri de Sărbători și nu ai timp. A fost tare binevenit.
Articol scris în parteneriat ca parte dintr-o colaborare plătit cu Dr. Oetker, Carrefour, Lurpak și KFC.