Cum și ce congelez

Destul de multă vreme am privit congelatorul ca pe locul în care depozitezi doar înghețată, fructe și legume gata congelate. Poate și niște creveți sau fileuri de somon, niște gheață și și mai multă înghețată. Încet, încet am început să diversific lucrurile pe care le țin în congelator. Miruna a făcut primul pas, ce-i drept, a început cu quiche-uri și alte monstruozități cu brânză pe care le pregăteam doar pentru ea – eu nu mânânc brânză, așa că era pe cont propriu cu 10 felii de quiche sau 4 porții de dovlecel gratinat (nu c-ar deranja-o această situație, după cum mi-a mai subliniat :)) 

Sigur, o să mai treacă ceva timp până o să folosesc congelatorul așa cum îl folosește mama mea – care cred că are mai multe lucruri în congelator decât în frigider. Dar sigur o să găsim un echilibru.

Pentru început însă, las mai jos câteva rețete la care am testat și congelatul – sunt rețete la care am făcut mai multe porții, le-am păstrat în congelator și le-am scos la nevoie – o nevoie urgentă de desert, de exemplu 😁 Le-am lăsat doar pe cele care nu și-au modificat mai deloc gustul sau textura după congelare și încălzire. O să găsești și câteva rețete care au în variantele lor originale indicații de păstrare în congelator, deci sigur se păstrează foarte bine chiar dacă nu le-am testat la noi acasă.

P.S. Dacă ești abonat la newsletterul nostru săptămânal, ai citit deja ce povestesc aici în ediția #65, din 7 aprilie. Dacă nu ești abonat, poți s-o faci aici.

ce am învățat

Diversificarea de care ziceam mai sus a început pe baza a ceea ce am văzut că ține/pune mama în congelator. Mai departe, mi-a plăcut explicația asta de pe site-ul Nigellei Lawson. Spune că, în esență, supele și mâncărurile cu sos se congelează cel mai bine, dar poți congela și alte ingrediente dacă ții neapărat.

Când am citit cartea scrisă de Samin Nosrat, am găsit și explicația tehnică a motivului pentru care aceste mâncăruri se pretează cel mai bine, îl găsești în link. Dar cel mai important e să congelezi mâncarea cât mai repede după ce s-a răcit (și procesul de răcire să fie cât mai scurt) și totul să meargă în caserole sau alte recipiente care se închid bine (ca să nu poată curge nimic din ele). Și, neapărat, să lipești o etichetă sau să scrii cu un marker ce e înăuntru și data la care l-ai pus la congelat. Crezi că o sa ții minte ce ai acolo și de când, dar, după 2-3 luni, nu mai ai nici cea mai vagă idee, crede-mă 😅.

cum congelez, pe categorii

Pentru ce păstrez în congelator fac asa:
🍲 pentru ciorbe/supe: după ce s-au răcit le pun într-o caserolă care se închide bine și le pun în congelator.
🍛 pentru mai toate celelalte – șe păstrez în congelator în caserole închise, împărțite în 1-2 porții.

🍞 lipiile, piada sau bao-buns le pun în congelator într-o pungă închisă.
🥧 aluatul de tartă îl păstrez învelit în folie de plastic și folie de aluminiu.
🍫  compoziția de lava cake merge direct în forme în congelator pentru altă dată.
🥞 categoria pancakes și waffles – le păstrez în congelator, învelite cu folie de plastic și cu o bucată de hârtie de copt între ele.
🍔pâine nu prea am ținut la congelator, dar chiflele de buger pe care le-am ținut le-am păstrat la fel ca pe lipii.

preparate de congelat

Las aici mâncarea pe care am păstrat-o până acum la congelator și a fost foarte bună după ce am decongelat-o. Adițional mai las și câteva variante de care se menționează în rețetele originale că se pot congela bine și care respectă regulile de mai sus:

🍲 ciorba magică – dar și supa cremă de cartofi dulci (fără crutoane), supa din sfeclă roșie și mere (fără sosul de tahini verde) și supa cremă de dovleac (fără semințele de dovleac)
🍗 saag cu pui – dar și pui „chasseur” cu ciupercipuiul gătit încet cu ciocolată (fără crusta de porumb) sau rețeta de curry ușor.
🍝 sosul de la pastele bolognese dar și sarmalelegiouvetsi cu miel și orzomâncarea de fasole la cuptor sau plăcinta cu fasole verde și chorizo.
🌱 dintre rețetele vegetariene, rețeta de quiche cu sparanghel se ține bine în congelator, chifteaua de burger din fasole roșiedovlecelul gratinat, la cuptor, cu mozarella sau tocana cu năut, cartofi dulci și unt de arahide
🍞 dintre rețetele din categoria pâine am testat lipiile lui Jamiechiflele de bugerpâinea cu porumb și mălai și rețeta de bao buns, dar sigur merg puse la congelator și resturile de la pâinea țărănească, cea albă simplă sau piada.

Mai toate rețetele de mai sus se decongelează foarte bine peste noapte în frigider. După aceea fie le încălzesc la cuptorul cu microunde (în cazul giouvetsi-ulu cu miel sau al sarmalelor), fie la cuptor la 180 de grade, cel puțin 10 minute (quiche cu sparanghel sau dovlecelul gratinat).

Pe altele le încălzesc pe plită, într-o cratiță (tocana cu năut, cartofi dulci și unt de arahide sau curry ușor).

Lipiile, piada sau bao buns nu au nevoie de decongelare, merg încălzite foarte ușor și repede într-o tiaie încinsă, direct din congelator. Bao buns-urile se decongelează și încălzesc perfect câteva secunde la cuptorul cu microunde.

La pâine încă nu am găsit abordarea cea mai potrivită cu ce am testat la congelator până acum, dar mai testez puțin și sigur îi dau de capăt.

pentru desert și gustări

La capitolul dulciuri folosesc congelatorul în două feluri – păstrez aluaturi sau compoziții numai bune de pus la cuptor sau le păstrez gata coapte, numai bune de mâncat imediat.

Merg la congelator și unele torturi sau prăjituri gata făcute, dar la noi în casă nu a rămas vreodată vreo bucată ca să pot testa 😁

În prima categorie includ aluatul de tarta și compoziția de lava cake. Aluatul îl decongelez peste noapte în frigider. Eu am ținut aluatul de tartă în congelator și aproape 3 luni și a funcționat foarte bine, dar cel mai bine e să-l folosești în 1-2 luni după ce-l congelezi.

Compoziția de lava cake am ținut-o în congelator și 2-3 luni, dar cele mai bune rezultate ies dacă le folosești în primele două luni de când le-ai congelat.

În a doua categorie intră mai toate rețetele de pancakes pe care le-am făcut (pancakes cu afinepancakes simplepancakes galeze sau pancakes umplute cu dulceață) și cele de waffles (cu mere și scorțișoarăcu afinesimpleneutre).

Când am nevoie de ele le scot și le pun direct în prăjitorul de pâine 1-2 minute și sunt ca proaspete.

Și, bineînțeles, ce se mai poate păstra cu succes în congelator e…  înghețata 😁. Las mai jos cele mai bune variante pe care le-am testat până acum: înghețată rapidă din două ingredienteînghețată de portocale sau tortul de înghețată.

Mai povestim și aici 😊 Newsletter
17 mai 2022
Alte rețete:
Cina de pre-Crăciun 9. Cea cu rețete simple
10 prânzuri pentru caserolă, gata în 1 oră
Rețete care te hrănesc de mai multe ori (bune în porții duble)
Cina de pre-Crăciun #8. Prima cu copii și cu căței
Comentarii
Comenteaza