Curry cu pui
Curry-ul a apărut în viața noastră după ce l-am mâncat de câteva ori la mama. Părinții mei s-au mutat în Munchen acum câțiva ani și locul ciorbelor acre și-al tocănițelor a fost luat pe alocuri de curry cu pui, pizza napoletană, sparanghel cu sos olandez și alte câteva minunății bazate pe rețete împrumutate de la colegii lor de-acolo. Un fel de schimb de rețete internațional 😄 Mama a primit rețeta de la o colegă, Mihai a preluat-o și a îmbunătățit-o cu pastă de curry făcută de la 0, după ce și-a făcut o rezervă decentă de galangal și pastă de creveți. Rezultatul e suficient pentru 4 persoane.
După ce l-a pregătit prima dată, a ajuns să-l gătească săptămânal timp de vreo 2 luni. S-a potolit în cele din urmă, dar tot îi place la nebunie și-acum.
– Miruna
Ingrediente
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 1-3 ardei iuți mici
- 1 bucată de 2 cm de ghimbir
- ulei de arahide și/sau unt de arahide
- 400 g piept de pui/pulpe dezosate de pui
- 1 cutie de lapte de cocos
- 250 ml supa de legume (merge făcută și din jumătate de cub bio)
- 250 g mangetout
- 1 dovlecel mic/ 1 ardei roșu/ 125 g baby corn/ 100 g morcovi baby – alege oricare 2 dintre legumele de aici, în funcție de ce îți place
- frunze de lime
- coriandru proaspăt
- pastă de curry thai galbenă – găsești și la magazin, dar, dacă vrei să o faci de la 0, ai nevoie de: 2,5 cm galangal – sau ghimbir, când nu găsești galangal, 1 lemongrass, 2 șalote, 3 căței de usturoi, 2 lingurițe de turmeric, 1 linguriță de coriandru măcinat, 1 linguriță de chimion, 1 linguriță de pastă de creveți și ½ linguriță de pudră de ardei iute.
Ustensile necesare
- 1 tigaie mare sau wok
- robot de bucătărie, dacă faci de la 0 pasta de curry
Am tocat mărunt ceapa, usturoiul, ardeiul iute și ghimbirul și le-am călit 3-4 minute pe foc mediu într-o lingură de ulei de arahide și una de unt de arahide (când n-am unt de arahide în casă pun 2 linguri de ulei).
Am adăugat două linguri de pastă de curry în tigaie și am amestecat 1 minut.
Dacă faci pasta de curry de la 0, atunci va trebui să o pregătești înainte să pornești focul. Adaugi toate ingredientele pe care le-am menționat la pasta de curry, mărunțite, în robotul de bucătărie și le macini acolo până devin o pastă galbenă și aromată.
Am adăugat carnea tăiată bucăți (dacă folosești pulpe de pui, fără bucățile grase) și am călit-o amestecând regulat 3-5 minute.
Am adăugat laptele de cocos şi supa am fiert compoziția la foc mic aproximativ 10 minute- sau până când bucățile de pui sunt gătite. Am condimentat apoi cu puțină sare și piper.
Am adăugat apoi legumele- se pot folosi oricare două combinații de legume din cele 4 înșirate de mine la ingrediente, pe lângă sfântul mangetout 😁 Legumele le-am tăiat în bucăți de 2- 2,5 cm. Chiar după legume, am adăugat frunzele de lime și am lăsat la fiert 2-3 minute.
Am verificat apoi dacă mai trebuie sare, am oprit focul și am lăsat tigaia deoparte 10 minute.
În paralel, am fiert 250 de grame de orez basmati.
Am servit curry-ul peste orez și deasupra am adăugat frunze de coriandru tăiate grosier.
Truc: Dacă vrei să faci 5 sau 6 porții, poți adăuga inca o cutie cu lapte de cocos. Se pot adăuga și puțin mai multe legume (cantitate sau varietate). Iar cantitatea de orez o mărești proporțional cu numărul de porții dorite.
Și gata.
[…] pus rețete de-ale mamei lui Mihai pe aici, și cred că doar una singură de-a mamei mele. Deși curry-ul preferat al lui Mihai, pe care îl face foarte des (pentru că e printre mâncărurile lui preferate), e făcut după […]
Cu ce putem inlocui frunzele de lime?
Eu am luat fruzele de la un magazin cu specific chinezesc din Munchen; poti să le omiți dacă nu ai 🙂
Baby corn este cel din conservele din supermarket ?
Buna! Gasesti si proaspat, in caserole, in supermarketurile mai mari.