De gătit într-o bucătărie mică. Meal plan și rețete pentru 1 lună la țară

Anul trecut am început ceea ce sper să putem păstra ca tradiție: am plecat din București în luna august, la căsuța de la țară a părinților mei. Am tot glumit că plecăm în vilegiatură, deși nu a fost neapărat vacanță (în timpul săptămânii am lucrat) și nici căsuța în chestiune nu e o reședință de vilegiatură. E o casă mică, veche, încă în construcție, dar cu o bucătărie mică funcțională, cu baie, dormitor și multă pădure în jur.

Răcoarea a fost principalul motiv pentru care am fugit din oraș o perioada așa de lungă, iar anul trecut am reușit să ne odihnim aici mai bine decât am făcut-o în concediul propriu-zis din Grecia, de la începutul verii. Asta pentru că aici nu e nicio presiune să vezi ceva, să bifezi vreo atracție, nu trebuie să cauți un loc în care să ieși la masă și nici nu-ți strică ploaia planurile (pentru că n-am avut niciun plan).

Ne-a plăcut atât de mult încât am decis să facem și anul ăsta la fel și de data asta am venit un pic mai pregătiți – Mihai a făcut în avans un meal plan pentru 3 săptămâni, a pregătit lista de cumpărături pentru toate cele 25 de rețete din plan și am cumpărat totul într-un singură tură de supermarket.

Meal plan-ul pregătit de Mihai

Este și aici un magazin destul de bine aprovizionat, însă e la aproape 10 kilometri distanță, iar noi nu conducem. Avem biciclete și a fost plăcut să pedalăm o dată până la el, dar am zis că mai bine să ne rămână pedalatul de plăcere, nu de necesitate. Este un magazin mai mic cu pâine și chestii esențiale mai aproape, la 4 km, deci nu există riscul să murim de foame dacă nu ne organizam bine de la început :)) dar am preferat să venim pregătiți.

Îl las pe Mihai să povestească de meniu și cum s-a organizat.

De mâncat am mâncat ca acasă – am făcut înainte să plec o listă de preparate simple, ca să pot face toate cumpărăturile odată și am gătit de toate: paste, curry-uri, prăjituri, pâine, mic dejunuri etc.

CUMPĂRĂTURILE

Pe lângă ce se vede în poze, am primit des pâine caldă, fructe și legume proaspete de la mătușa Mirunei și de la vecini. Ouă am avut de la mama mea și de la bunica Mirunei, că am trecut înainte pe la ele. Ouă nici nu sunt la magazin vară, că toată lumea are găini.

USTENSILELE

Primul pas a fost organizarea cu vasele și ustensilele de care aveam nevoie. Știam de anul trecut cam ce ustensile erau deja acolo și m-am gândit ce aș avea nevoie în funcție de cum am gătit atunci. În funcție de asta am făcut în avans și meniul de rețete.

Practic am lucrat cu lucrurile astea (pe lângă plită, cuptor și frigider):
🍲o cratiță mare (de 4 sau 5 litri) și o cratiță mică (de 2 litri) pe care le-am folosit la gătit legume la aburi, fiert cartofi, paste sau orez;
🍳 cele două tigăi de la Tefal din gama Ingenio, de altfel singurele vase de gătit pe care le-am adus cu mine – le-am folosit la aproape toate rețetele pe care le-am făcut. Tigaia mare am folosit-o cel mai des la cine (și am făcut des 4 porții ca să rămână și pentru prânzul de a doua zi) și deserturi, iar pe cea mică am folosit-o la prânzuri și cine, atunci când am gătit doar 2 porții. Ambele merg foarte bine pe plită, în cuptor și pot fi depozitate ușor, pentru că nu ocupă mult spațiu (mânerul e detașabil, așa că tigăile stau una în alta). Au fost suficiente și pentru că le-am putut folosi inclusiv pe post de tăvi (rezistă și la 250 de grade în cuptor) și pot să și servesc în ele.
🔪spatulă, cuțit de tăiat și de curățat, paletă de silicon, polonic, tel, lingură de lemn și sită – ustensile numai bune de avut într-o bucătărie mică.

Pe lângă ustensilele de mai sus, am mai avut și un cântar de bucătărie (e cântarul meu vechi pe care l-am adus aici anul trecut), un fierbător pe care l-am folosit la fel ca acasă, și un prăjitor de pâine.

CE AM GĂTIT

Pe lista de rețete am ales preparate care să respecte două condiții:
🧅 să aibă nevoie de cât mai puține vase la pregătire, ideal doar unul;
🧅să aibă cât mai multe ingrediente comune, ca să nu fie nevoie să cumpăr foarte multe ingrediente pe care să nu le folosesc și să rămână pe acolo.

Așa că, la final, în cele trei săptămâni și ceva în care am stat acolo, am reușit să folosesc majoritatea ingredientelor pe care le-am luat (am mai fugit de două ori până la magazin, dar atunci m-am concentrat mai mult pe snack-uri și lubeniță 😅 decât pe ingrediente de mâncare).

🥚 La mic dejun, cel mai des am făcut ouă ochiuri (cu crenvurști la mine, broccoli la Miruna) și paparadă cu chorizo. Am mai mâncat de câteva ori și pâine cu untură/pateu cu roșii și castraveți proaspeți, pâine-n-ou sau ce a rămas de la cină. Într-o zi am făcut pâinea de duminică dimineață și, cu ocazia asta, ne-am adus aminte de ce era cea mai gătită rețetă de weekend la noi acasă acum câțiva ani. Pe listă mai era și rețeta de dutch baby, dar nu am mai apucat să o fac.

🍽️ La cină, am început cu mâncare de fasole verde (pe care am făcut-o cu pulpe de pui, de data asta) și am continuat cu vită la tigaie, curry ușor, paste cu unt și sos de roșii, mâncare de legume, tocană cu năut și unt de arahide, salată orientală, mâncărică de cartofi sau paste cu dovlecel și pui de vară. Iar Miruna a făcut somonul ei cu orez și legume la abur (acasă îl face pe grill-ul electric, dar aici l-a făcut în cuptor).

🍪 La desert am făcut niște rețete clasice de vară: clafoutis (de data asta cu rubarbă luată din grădina alor mei), buckle și cobbler. Pe lângă asta, am făcut o porție de ciocolată de casă moale și o rețetă nouă de cookie gigant cu făină integrală, semințe și ciocolată.

CONCLUZII

🌿 La finalul vilegiaturii, mi-am dat seama că nu am făcut chiar toate rețetele pe care le-am pus pe listă, pentru că în câteva zile fie am fost invitați la masă în vecini, fie am primit roșii bune și le-am atacat cu pâine cu pateu. Dar nu a fost o problemă mare, pentru că am reușit să folosesc mai toate ingredientele cumpărate la celelalte rețete de pe lista (avantajul de care ziceam cu ingredientele comune). La final ne-au rămas doar 2 conserve de fasole roșie, o pungă de paste și un pachet de orez, dar sunt valabile și la anul, așa că n-am făcut risipă deloc 😁.

🌿 Am gândit perioada asta ca pe o perioadă de semi-vacanță și încarcat bateriile (asta nu prea ne-a ieșit, că am avut treabă),  dar tot m-a ajutat mult că am ales rețete mai simple și că am folosit cât mai puține vase (inclusiv pentru că aici nu am mașină de spălat vase😅). 

🌿 Pentru anul viitor am făcut o listă cu ingredientele și consumabilele care au rămas în bucătăria de vară și, așa, cred că la anul o să fiu și mai organizat și n-o să mai cumpăr produse pe care le am deja acolo sau care nu o să le folosesc foarte mult.

[P] Articolul a fost pregătit în parteneriat cu Tefal.

Mai povestim și aici 😊 Newsletter
24 septembrie 2023
Alte rețete:
Rețete care te hrănesc de mai multe ori (bune în porții duble)
Cina de pre-Crăciun #8. Prima cu copii și cu căței
Cum ne-am pregătit pentru viața cu un cățel – câteva resurse utile
Cina de pre-Crăciun 7 – cea care aproape n-a fost să fie (2022)
Comentarii
Comenteaza