Restaurante Grecia: Unde am mâncat bine în Atena și în insula Ios (2022)
Astăzi povestim despre Grecia. Cum am ajuns acolo, unde am stat și ce am mâncat. E prima dată când mergem în Grecia, așa că așteptările au fost mari. Varianta scurtă: am fost în Atena și în Ios și ne-a plăcut, cu siguranță o să mai revenim. Varianta lungă: mai jos 🙈
ATENA
Multă mâncare bună am găsit în Atena, foarte plăcut impresionați am fost. Ne-a plăcut și că mai peste tot se servea sau puteai să ceri apă de la robinet care nu apărea pe notă (de obicei, primeam o carafă de 1L și era suficientă pentru toată masa), iar dacă voiai apă plată sau minerală îmbuteliată prețul era decent.
MÂNCAREA DIN ATENA
🍱Nolan – restaurantul care ne-a plăcut cel mai mult dintre cele pe care le-am încercat în Atena. Toată mâncarea pe care am luat-o (și am încercat cam 3/4 din meniu pentru că porțiile nu sunt foarte mari și am fost de două ori) a fost foarte bună. O masă pentru amândoi cu 5 feluri a fost cam 350 de lei (inclusiv 2 sau 3 pahare de vin).
🥗Ama Lachei – și aici ne-a plăcut foarte mult mâncarea, iar Miruna a fost foarte impresionată de salata lor cu brânză manouri și migdale. O masă pentru amândoi a fost, în medie, 170 de lei (pentru 3-4 feluri). Și aici am fost de 2 ori.
🥓Karamanlidika – a fost primul restaurant în care am mâncat când am ajuns în Atena. Atmosfera este foarte plăcută, noi am nimerit pe terasă, la ultimul etaj, iar în meniu am găsit un fel de mâncare cu fasole (boabe gigantice) care mi-a plăcut foarte mult. O masă pentru amândoi a fost 230 de lei (4 feluri + 1 desert, cu tot cu 2 sau 3 pahare de vin).
🧆Falafellas – aici am mâncat niște falafel, făcut repede și foarte bun. 2 wrap-uri mici (care-s de fapt mari) au fost cam 75 de lei.
🍅Tzitzikas kai Mermigas – aici nu ne-a prea impresionat ce am mâncat, dar ne-au plăcut niște creveți mici prăjiți pe care îi aveau în meniu. 180 de lei a fost masa pentru amândoi (3 feluri).
DESERT BUN ÎN ATENA
🍮Feyrouz – de aici am luat o baclava bună (nu a fost extraordinară, dar ne-a plăcut).
🍮Sweet Nolan – fratele cu deserturi al restaurantului de care povesteam mai sus; e chiar lângă Nolan și, în funcție de ora la care ajungi acolo, găsești prăjituri numai bune de luat la plimbare prin oraș cu tine.
P.S. Unde ziceam de 4-5 feluri e vorba de cele mai multe ori de 2 antreuri + 2 feluri principale, dar la Ama Lachei și la Nolan, de exemplu, nu au conceptul de antreu/fel principal – mănânci pe măsură ce ajung preparatele și împarți fiecare porție.
CAZAREA DIN ATENA
Atena nu era în planul inițial, dar, pentru că am fost limitați de variantele de transport către Ios (povestesc mai jos la ce mă refer), ne-am oprit și aici. Am ales două hoteluri din zona centrală pentru că știam că o să ne plimbăm destul de mult, iar restaurantele pe care le ochisem erau cam toate în zona asta.
🛏️ Prima dată am stat în Atena 3 nopți la NLH KERAMEIKOS – pare un hotel nou și bine organizat. Singurul dezavantaj era pozitia lui – deși era în zona centrală, erau multe clădiri/terenuri pe lângă el care erau părăsite (gândește-te la Centrul vechi din București, în anii 2000). Oricum, raportul calitate/preț a fost foarte bun, mai ales că am luat (nu mi-am dat seama când am făcut rezervarea) o cameră la ultimul etaj, care avea o terasa foarte mare de unde se vedea bine orașul.
🛏️ A doua ședere din Atena a fost la Kubic Athens, dar aici am stat numai o noapte. Nu am stat la același hotel pentru că voiam să schimbăm puțin zona, să ne plimbăm și prin alt cartier. Ăsta părea un hotel mai vechi, dar era renovat, iar camera, deși avea chiuveta în cameră, s-a potrivit foarte bine cu ce aveam nevoie dupa un drum lung cu feribotul din Ios. Zona e mai frumoasă aici, și foarte animată.
IOS
MÂNCAREA DIN IOS
🍴Grandma’s restaurant e restaurantul hotelului în care am stat. Mâncarea a fost foarte bună, porțiile suficiente și am descoperit un ulei de măsline foarte bun, pe care-l serveau la începutul mesei. Masa aici a fost, în medie, cam 750 de lei pentru amândoi (3 feluri + 1 sticlă de vin roșu). Bună mâncarea, dar mari prețurile.
🍤Salt – este restaurantul cu cel mai bun raport calitate/preț la care am mâncat pe insulă. Tot ce am gustat ne-a plăcut, iar o masă pentru amândoi (3 feluri + 1 sticlă de vin alb) a costat 350 de lei.
🥓Drakos Taverna – ne-a plăcut mult și atmosfera, și mâncarea. Servesc pește sau fructe de mare proaspete, iar meniul diferă în funcție de ce au prins (aici am vâzut niște „creveți” cam cât mâna mea de mari 😅). O masă pentru amândoi a fost 570 de lei (5 feluri + 1 sticlă de vin spumant).
🍔Cantina del mar – a fost bună mâncarea, nimic memorabil, dar locația și prețul ajută foarte mult. O masă pentru amândoi a fost cam 150 de lei (2 feluri + apă și Cola 0).
La final las și o antirecomandare – patiseria Bakehouse (Ios) – am luat 3 tipuri de baclava și 2 clătite de la ei și nu au fost deloc ce trebuie ☹️.
Nici cu vinurile grecești n-am prea rezonat noi, am încercat mai multe tipuri, din mai multe categorii de preț, nu ne-a plăcut prea mult nici unul (deși în Atena am găsit multe wine shop-uri, cu multe etichete care păreau interesante).
CAZAREA DIN IOS
🛏️ Cea mai lungă ședere a fost aici în Ios. Am stat la Liostasi Hotel și ne-a plăcut mult. Voiam o cazare de unde să nu fie nevoie să ieșim, dacă nu vrem, iar aici am găsit exact asta. Ne-a plăcut locul, poziția și priveliștea la golf, în care era și portul insulei. Au fost câteva lucruri care nu ne-au plăcut: apa din piscine nu era încălzită și la mijlocul lunii iunie încă era prea rece (se mai încălzea de la soare, am făcut baie de câteva ori, dar cu siguranță ne-am fi bălăcit mai mult dacă era încălzită), iar în cameră au ales un design mai puțin practic la usa de la intrare și la cea de la baie.
P.S. Am uitat să facem poză în cameră, dar arată ca pe booking tot interiorul.
Nu am testat serviciile de la spa și nici nu am participat la vreo proiecție de film în aer liber (nu a fost niciuna cât am stat acolo, deși locul special amenajat pentru asta era spectaculos), așa că de-aici nu avem feedback.
Mic dejunul a fost foarte bun și foarte variat.
Personalul a fost foarte amabil peste tot în Grecia. Parcă și, în general, pe stradă, toată lumea era foarte binevoitoare și veselă (inclusiv în trafic în Atena, deși părea la fel de haotic ca în București).
P.S. Pe instagram, în highlights, poți să vezi și mai multe poze cu ce am mâncat la fiecare restaurant în parte.
DRUMUL
În excursia asta cred că am folosit cam toate mijloacele de transport în comun care există 😅. Dar să le luăm pe rând:
✈️ Am zburat în Atena cu avionul – am ales o cursă Tarom, pentru că aveam un voucher luat la jumătate de preț de Black Friday, iar orarul de zbor ne ajuta cel mai mult. La orar au lucrat și cei de la Tarom, în sensul în care au adăugat o oră întârziere și la dus și la întors 😒 dar partea bună e că nu am avut nicio întrebare referitoare la rucsacurile noastre burdușite pentru 10 zile de concediu. Apropo de bagaj, poți să vezi aici la Miruna cum de ceva timp călătorim doar cu câte un rucsac fiecare.
🌊 Din Atena am plecat spre Ios cu feribotul. Am luat bilete prin ferryhopper și am călătorit și la dus, și la întors cu un vas de la Worldchampion Jet. Era cea mai rapidă variantă pe care am găsit-o să ajungem în Ios – drumul a durat 5 ore (trebuia să dureze 4 ore, dar a avut o oră întârziere). Am luat biletele standard, dar a fost foarte comodă călătoria. Singurul dezavantaj a fost că, la întors, chiar dacă am făcut check-in-ul din timp, am primit locuri unul în spatele celuilalt (la dus am primit unul lângă altul).
🚶♂️🚇 în Atena ne-am deplasat cel mai mult pe jos, dar de la aeroport în oraș și din port în oraș am ajuns cu metroul. E foarte comod, iar prețul este foarte bun. O singură observație referitoare la metroul spre și de la aeroport – când am plecat de la aeroport în centru, metroul ne-a dus direct, dar la întoarcere metroul în care eram și-a terminat cursa la stația Doukissis Plakentias, iar acolo am așteptat vreo 20 de minute până a venit o garnitură care continua drumul spre aeroport. Aparent, acea stație este capăt de linie pentru cele mai multe trenuri, numai unele mergând mai departe spre aeroport direct (cel mai probabil există undeva un program care spune că metrourile spre aeroport sunt o dată la 20-30 de minute, sau asa ceva 😅). Oricum, noi am stat puțin cu frică că nu ajungem la avion – ar fi o idee bună să îți iei o marjă de 30 de minute peste marja pe care ți-o iei de obicei.
🚕 Tot în Atena, ca să fim siguri că ajungem la timp la feribotul cu care plecam spre Ios (era la 7 dimineața), am luat un Uber (care s-a dovedit a fi un taxi clasic). Am ajuns foarte bine, iar costul a fost echivalent cu o cursă în București – 11 euro a costat cursa de la hotel până la terminalul din port de unde pleca feribotul. E ceva distanță între porți, dar în Google maps sunt marcate și porțile (a noastră era, cel puțin). E util pentru că poți să vezi cât faci pe jos din port până la poartă atunci când îți calculezi timpul.