Rețete care te hrănesc de mai multe ori (bune în porții duble)
Informațiile de mai jos au fost trimise mai întâi către abonații newsletterului nostru săptămânal. Te poți abona și tu aici.
Mai jos îți las câteva rețete pe care, atunci când le gătesc, le pregătesc mereu în mai multe porții, pentru că se păstrează foarte bine la frigider câteva zile (sau chiar câteva săptămâni, în congelator). Vorbim despre rețete care sunt la fel de gustoase, care nu-și pierd textura și care sunt foarte aproape de varianta lor proaspăt gătită și după câteva zile, dacă-s depozitate bine. Din acest motiv, sunt foarte bune pentru prânzul de a doua zi.
Am ales mai bine de 40 de rețete care se încadrează în categoria asta.
cină care poate deveni și prânz
La această categorie am ales câteva rețete pe care le poți pregăti pentru cină, în porții mai mari, ca să păstrezi pentru prânzurile din timpul săptămânii ce rămâne (sau chiar să le păstrezi la congelator pentru altă dată):
- Pui “amatriciana” – se pregătește foarte ușor și rezistă bine la frigider 3-4 zile. Tot în categoria asta intră și puiul de vară.
- Paste cu cartofi – e un fel de mâncărică cu cartofi, dar cu paste – se păstrează bine la frigider 2-3 zile, la fel ca mâncărica cu cartofi.
- Orzo cu inele de calamar – se păstrează foarte bine la frigider 2-3 zile.
- Orez, pui, cardamom și alte lucruri bune – deja un clasic la noi in casă, se păstreză în frigider 4 zile fără probleme.
- Ciuperci și orez sălbatic gratinat – are un proces puțin mai laborios de pregătire, dar se păstrează foarte bine 2-3 zile la frigider. Sfatul meu e să păstrezi mâncarea în tava în care ai gătit-o și să o încălzești la cuptor înainte de masă, la 200 de grade vreo 10-15 minute (dacă folosești o tavă ceramică, scoate-o din frigider cu 40 de minute înainte să o pui în cuptorul încis).
- Curry vegetarian rapid cu linte, năut și spanac – un preparat din categoria clasică, „curry”, care merge păstrat 4-5 zile la frigider și e la fel de bun și congelat (pentru decongelare, folosește frigiderul lăsând caserola peste noapte acolo). Tot în categoria asta intră și următoarele rețete: curry cu pui, curry ușor și curry cu conopidă și cartofi dulci.
- Chiftele gigant cu orez și spanac la cuptor – se păstrează la frigider foarte bine 3-4 zile.
- Pulled pork – se păstrează bine 3-4 zile la frigider și merge foarte bine și la congelator. La noi în casă preparatul ăsta are “3 vieți”, că fac 6-8 porții: prima dată îl mâncăm cu niște piure de cartofi, a doua oară îl mâncăm în bao buns (și bao buns fac mai multe; cele care rămân merg în congelator pentru altă dată, că se decongelează foarte repede și, după 20 de secunde la cuptorul cu microunde, sunt ca noi). Al treilea preparat la care folosesc tura de pulled pork sunt crochetele crocante (fie că folosesc pulled pork păstrat în frigider, fie că e din tura păstrată la congelator).
- Fasole la cuptor – se păstrează la fel, 4-5 zile la frigider, și cred că este mâncarea care se face chiar mai bună pe măsură ce stă 😅.
- Butter chicken – are un loc special, pentru că e una dintre rețetele preferate ale Mirunei și, în condiții normale, s-ar păstra 3-4 zile fără probleme (dar Miruna nu este de acord cu acest aspect :)).
- Orez cu lapte de cocos și legume, la cuptor – se păstrează foarte bine 3-4 zile la frigider și se și face foarte ușor.
- Tocană cu năut, cartofi dulci și unt de arahide – se păstrează 3-4 zile la frigider și merge foarte bine și la congelator.
- Închei cu încă trei rețete vegetariene care stau la frigider foarte bine 3-4 zile: vinete cu orez la cuptor, orzo cu fenicul și mâncare cu legume.
deserturi și mic-dejun
La mic dejun am o listă scurtă, care nouă ne e foarte utilă. Începe cu waffles, fie cu mere și scorțișoară, fie fără zahăr sau cu niște pancakes clasice ori galeze. Toate variantele se pot face în cantitățile din rețetă sau în cantitatate mai mare și păstra în congelator până este nevoie de ele – se decongelează foarte ușor direct în prăjitorul de pâine.
La categoria desert, cam toate deserturile se păstrează bine câteva zile dar, dintre preferatele noastre, aș pune următoarele:
- ciocolată de casă moale – se păstrează la temperatura camerei câte zile reziști tu lângă ea.
- prăjitura cu ciocolată, whiskey și caramel – se păstrează în frigider acoperită 4-5 zile.
- clafoutis – stă foarte bine la frigider, acoperit, și 4 zile.
- baclava – stă la frigider câte zile e nevoie.
- ruladă cu banane – rezistă la frigider, închisă bine 3-4 zile.
- tort cu mere și 5 spice – stă foarte bine închis într-un recipient la temperatura camerei 3-4 zile (iarna), iar vara în frigider 4-5 zile. Din aceeași categorie face parte și tortul cu afine și migdale și tortul cu pere, migdale și fistic.
- praline de ciocolată cu vișine – le poți păstra în frigider chiar și două săptămâni.
- lavacake – se păstrează la frigider 2-3 zile sau în congelator 2-3 luni (se coc direct din frigider/congelator).
- batoanele miliardarilor – se păstrează la frigider foarte bine cel puțin 5 zile.
trucuri și explicații
Pentru păstrarea în frigider folosesc cel mai des caserole vidate, dar rețetele pe care le-am lăsat mai sus se păstrează foarte bine și în caserole normale, care se închid bine. Dacă depozitez preparatul în tava/cratița/tigaia folosită la copt, atunci folosesc un capac sau acopăr totul cu folie de plastic. Încerc să pun la frigider mâncarea cât mai repede e posibil, chiar dacă e puțin călduță și nu s-a răcit de tot.
Pentru ce păstrez în congelator fac asa:
🍲 pentru ciorbe/supe/mâncare: după ce s-au răcit le pun într-o caserolă care se închide bine și le pun în congelator în caserole închise, împărțite în 2 porții.
🍞 lipiile sau bao-buns le pun în congelator într-o pungă închisă.
🥧 aluatul de tartă îl păstrez învelit în folie de plastic și folie de aluminiu.
🍫 compoziția de lava cake merge direct în forme în congelator pentru altă dată.
🥞 categoria pancakes și waffles – le păstrez în congelator, învelite cu folie de plastic și cu o bucată de hârtie de copt între ele.
Informațiile de mai sus au fost trimise mai întâi către abonații newsletterului nostru săptămânal. Te poți abona și tu aici.