Roma și Florența: restaurante bune, cu trenul prin Italia (update 2022)

UPDATE MARTIE 2022: Am mai venit câteva zile în Roma luna asta, așa că mai jos o să găsești lista actualizată și cu restaurantele la care am mers acum.

Înainte să intru-n pâine – în pinsa, în pizza și foccacia, ca să zic așa 😀 fac un mic disclaimer: noi amândoi suntem îndrăgostiți de Roma, e orașul nostru preferat, așa că se poate spune că suntem puțini subiectivi când vorbim de orașul ăsta.

De data asta nici nu plănuiam să ajungem acolo – voiam să mergem doar în Florența, de acolo în Veneția și mai departe să luăm trenul de noapte spre Munchen (de el povestesc la final), ca să trecem și pe la părinții mei. Dar cum zboruri spre Florența erau doar seara târziu, am zis să trecem mai întâi prin Roma și să plecăm de acolo cu trenul. Am mai testat trenurile lor când am fost din Roma în Sperlonga și pe ruta Bologna-Rimini și știam că putem lua ușor bilete online, că au și trenuri rapide și bune și n-o să ne incomodeze. Și așa a fost – trenul de la Roma la Florența a fost 1 oră și ceva, iar cel de la Florența la Veneția 2 ore și ceva (noi am luat trenul rapid). Au ei obiceiul să afișeze liniile la care sosește trenul cu doar 5-10 minute înainte să ajungă și ne-a dat puține emoții în Roma, că-i gara mai mare, dar în rest totul a fost foarte ok. Noi am și plecat de acasă doar cu câte un rucsac fiecare, ca să ne putem deplasa ușor între cazări și pe trenuri, așa că totul a mers foarte ușor. Dacă vrei să vezi cum am organizat bagajul ca să fie așa de mic pentru aproape 2 săptămâni, am documentat la mine pe cont – găsești totul aici în Highlights.

Dar să revenim la mâncare. Am povestit aici despre cum facem documentarea pentru restaurante – în ultimii ani o fac eu, ca în vacanță să ia și Mihai o pauză de la decizii legate de mâncare. Dar toate restaurantele sunt mihai gateste-approved 😀 A fost unul singur la care nu prea ne-a plăcut mâncarea, dar nu l-am inclus aici tocmai din acest motiv.

În general însă, mâncarea în Italia a rămas la fel de bună ca ultima dată când ne-am bucurat de ea. Și, spre deosebire de acum 2 ani, mai peste tot am putut plăti cu cardul. Ce-i drept, am mâncat mai bine în Florența decât în Roma.

CITEȘTE ȘI: Unde am mâncat bine în Bologna și Rimini

CITEȘTE ȘI: Ce-am mâncat în Istanbul

UNDE AM MÂNCAT ÎN ROMA

În prima am zi am mâncat la Antica Trattoria Angelino – era pe lista de restaurante cu care am venit de acasă și ne-am bucurat că era deschis, că am ajuns la o oră la care multe localuri din Roma erau închise (majoritatea sunt închise între 14/15-18/19). Locul ni s-a părut foarte frumos și mâncarea foarte bună – era liniștit, pus bine la umbră între clădiri vechi și frumoase, bruschettele au fost bune-bune, lasagna la fel, iar pentru Mihai au făcut niște paste care nu erau în meniu (simple, cu sos roșu, că el nu mănâncă brânză și toate pastele din meniu aveau – foarte drăguț că s-au oferit). Am împărțit un pahar de prosecco rece și am mers să ne plimbăm prin oraș.

Pentru bruschette, cele 2 paste, paharul de prosecco și 1 sticlă (sau 2?) de apă am plătit 50 de euro, cu tot cu servizzio.

UPDATE 2022: Am testat acum și pastele amatriciana, cacio e pepe & tiramisu, ne-au plăcut toate. Și restaurantul e la fel de drăguț la interior ca la exterior.

Antica Trattoria Angelino

Anyhow, cam asta am făcut toate zilele astea – umblat aiurea pe străzi, de obicei cu câte o gelato în mână și zicând o dată pe oră: Totu-i frumos aici.

Seara am mâncat la Da Eddy, pe care l-am descoperit acum 6 ani – era aproape de cazare, îl știam, așa că era varianta mai comodă pentru prima zi. Dar mâncarea la fel de bună a rămas – salata cu ruccola și roșii nu a fost o minune, dar pastele și legumele la fel de bune cum le știam. Nu extraordinar, dar bun.

Pentru porția de paste, legumele, salata și 1 sticlă de vin alb (un Gewurztraminer) am plătit 58 de euro. Și aici a fost inclus servizzio și pâinea foarte bună pe care au adus-o la masă.

Da Edy

A doua zi la prânz am mâncat la Armando al Pantheon, care, după cum îi zice și numele, e lângă Pantheon și ai priveliște frumoasă dacă stai pe scaunul potrivit. Paste bune și aici, am gustat și din trippa alla romana – niște bucăți de burtă în sos roșu care au fost chiar gustoase. Nu cât să-mi comand asta, dar aveau gust și textură de ciuperci cumva.

Nota a fost 73 de euro pentru 3 porții de paste, 1 porție de trippa alla romana (am mâncat cu niște prieteni aici), 1 cafea și 3 sticle de apă.

P.S. Aici poți să și rezervi online masa, la ei pe site.

Armando al Pantheon

La Scala am ajuns neintenționat. Am mâncat acum 3 ani aici și aveam amintiri foarte frumoase (mai ales despre burrata lor cu anșoa), dar nu reușeam să ne amintim cum se numește locul și nici unde era exact. Știam doar că era în Trastevere și, în timp ce căutam un alt restaurant, l-am găsit pe ăsta al nostru. Așa că am mâncat aici- pâinea foarte bună, burrata de care ziceam fix cum o știam și la fel de bun a fost și pepenele cu prosciutto luat de Mihai. Am mai luat și o sticlă prosecco și asta a fost cina din ziua a doua. 44 de euro a fost nota aici.

La Scala

Tot neintenționat am ajuns și la Da Francesco – la care am mâncat și acum 3 ani, și acum 6 ani. Voiam să mâncăm la Coromandel la prânz, dar nu erau mese libere. Am zis că ne mai învârtim un pic până se eliberează o masă, dar la câțiva pași am dat de ăsta al nostru, așa că am rămas la o pizza. Foarte bună, ca de obicei, iar chelnerul care ne-a servit era cel mai vesel om din lume. Aici am plătit cash și n-am cum să verific cât a fost totul – dar parcă 10-12 euro era o pizza la ei,

Da Francesco

Ne-a plăcut și pizza pe care am mâncat-o la Antica Pizzeria Da Michele (via Flaminia). Localul e simplu și mâncarea la fel, dar foarte bună. Foarte potrivit pentru prânz. Pentru 2 pizze și 1 sticlă de Cola 0 am plătit 35 de euro.

L’Antica Pizzeria da Michele

Pentru o gustare sau un mic dejun avem pe listă La Buvette. Acum 6 ani am fost aici prima dată și a rămas opțiunea cea mai bună pentru o cafea dimineața (dar au mai multe chestii în meniu). E și aproape de via Margutta, strada pe care încercăm să ne cazăm de fiecare dată când ajungem (pentru că e cea mai frumoasă stradă din luuuuume).

La Buvette

În ziua următoare, înainte să plecăm spre Florența, ne-am oprit la Trattoria al Moro, unde e ceva mai scumpuț față de cele de mai sus, dar au multe feluri tradiționale bine făcute (e un restaurant la care mânca Fellini – și în gusturile dumnealui avem încredere :D). Dovleceii umpluți cu chifteluțe pe care i-am luat eu (zucchini ripiene all romana) au fost foarte buni, Mihai și-a luat o ruladă cu carne și cartofi (involtini alla romana) – i-a plăcut, dar nu a fost dat pe spate.

De gelato-ul cu fistic pe care l-a comandat a zis că a fost la fel de bun ca tot ce-am mâncat la gelaterii – concluzia fiind că nu merită luat aici de 2-3 ori mai scump.

Noi am și venit la ei la prânz, puțin pe grabă pentru că într-o oră trebuia să plecăm spre tren și cred că mai degrabă pentru cină își merită banii – era frumos înauntru, atmosfera frumoasă, chelnerul știa foarte bine ce să-ți recomande și, cu un pahar de vin în mână și mâncat mai în tihnă, ar fi fost puțin diferit.

Toate de mai sus + un espresso și o sticlă de apă au fost în total 62 de euro.

Trattoria al Moro

Dacă vrei să încerci și niște mâncare chinezească în Roma, noi am mâncat bine la Green T. Eu am luat niște noodles cu sos ragu reinterpretat de ei și Mihai a luat puiul Gong Bao – a fost mai bun puiul lui Mihai. Dar cele mai bune chestii au fost vinetele picante – le găsești la garnitură, foarte foarte bune. Peste desert mai bine sari și treci pe la o gelaterie. Pentru cele 2 feluri principale, 1 porție de vinete, 2 deserturi, ceai și apă am plătit 71 de euro.

Green T

Paste bune am mai mâncat și la Hosteria Grappolo d’Oro. Mihai și-a luat niște obrăjori de vițel în vin aici, dar pastele mele (amatriciana) erau mai bune. Desert n-am încercat. Pentru o porție de paste, vita cu cartofi, 3 pahare de vin și apă am plătit 54 de euro.

Hosteria Grappolo d’Oro

Și mai las o mențiune pentru Cantina e Cucina – doar pentru foccacia lor cu rozmarin, care ne-a plăcut la amândoi foarte mult. Am încercat la ei și alte chestii din meniu, dar n-a prea fost cine știe ce. Foccacia aia cu rozmarin însă e foarte bună, merită un prânz. 

GELATO 

Am mâncat gelato bun la Giolitti, Frigidarium, Vechi și încă un loc al cărui nume l-am uitat, dar nu e prea greu oricum să găsești gelato bun în Roma, e peste tot 😁 Cel de la Frigidarium ne place cel mai mult.

🍦

CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ

Prima dată când am venit în Roma împreună am stat pe strada Margutta și a fost perfect. E în centru, aproape de mai tot ce ne interesează dar, mai ales, e în sine o stradă foarte frumoasă – clădirile sunt minunate, multe galerii la parter, are și fântânile lor din altă lume și seara pică lumina atât de frumos de parcă ești într-un basm. Ne-am dat seama mai târziu, când am văzut filmul, că e și strada pe care stătea Joe Bradley în Roman Holiday.

Așa că am căutat cazare tot pe ea. Am stat la Naman Hotellerie și a fost foarte ok totul (îi găsești pe Booking).

Naman Hotellerie

Mai recomandăm și Maison Evelina, care e la 5 minute distanță – am stat o noapte aici pentru că trebuia să venim de sâmbătă inițial, dar s-a mutat zborul pe vineri și am căutat ceva chiar lângă. Nu e la fel de frumoasă camera ca dincolo – e mult mai mică, destul de întunecată, dar arată bine și ai tot ce-ți trebuie și aici.

UPDATE 2022: Naman s-a cam scumpit de când am fost în vară, așa că n-am mai luat cazare la ei când am fost acum în martie. Am stat la Oriana Suites și a fost foarte ok (dușul e cam mic și ușa de la cabină era puțin stricată, în rest totul perfect).

UNDE AM MÂNCAT ÎN FLORENȚA

Ne mutăm la Florența, pe care am văzut-o pentru prima dată, așa că am venit pregătiți cu o listă mai lungă de restaurante. Am mers și la localuri din listă, dar am bifat și câteva recomandate de oamenii drăguți de pe Instagram prin mesaje.

Când am ajuns am rămas puțin la terasa hotelului pentru un prosecco – îl las pe listă pentru că poate fi vizitat și din exterior: Loggia Roof Bar. Mâncarea nu e extraordinară, noi îl recomandăm doar pentru venit la un vin și bucurat de priveliște. E mai spectaculos pe zi decât seara – pe lângă priveliște, și clădirea e foarte frumoasă, un palat de pe la 1500. Dar revenim la el mai târziu un pic, că ar fi cazul să și mâncăm ceva.

În prima seară am mâncat la Podere 39 – e foarte frumos localul, cozy și cu muzică bună la volumul potrivit. Mâncarea a fost toată foarte bună – am mers pe ce aveau în meniul zilei, niște paste cu trufe proaspete și niște paste cu iepure. La desert am luat doar eu tiramisu (Mihai-brânză, you know) și mi-a plăcut foarte mult. Cremoș și ușor, bun-bun. Și meniul lor de vinuri arată bine. 67 de euro a fost totul, cu tot cu 1 sticlă de vin alb și 2-3 sticle de apă.

Podere 39

A doua zi la prânz am mers la Trattoria Sostanza. Îl văzusem la Mimi Thorisson și abia așteptam. N-a dezamăgit deloc, minunată toată mâncarea – restaurantul ăsta și cel de sus cred că au rămas pe primul loc pentru noi în Florența. Am luat tarta cu anghinare (care e de fapt o omletă pufoasă) și pui în unt; ambele foarte bune și foarte bună și pâinea pe care ne-au adus-o la masă. Pâine albă, simplă, caldă, o minunăție. Și tortul de bezea cu frăguțe comandat de Mihai a fost foarte bun – a fost încântat că era cu frișcă, nu cu vreo cremă de mascarpone, dușmanul lui.

Îl recomandăm însă pentru prânz, nu pentru cină – e simpluț, fără muzică, au puține mese și posibil să așeze pe cineva lângă tine dacă e aglomerat, așa că nu e de cină romantică. Și neapărat cu rezervare- noi am sunat în dimineața zilei în care am mers și la telefon ne-au avertizat și că nu se poate plăti cu cardul. Aproximativ 70 de euro a fost totul, cu tot cu bacșiș (în Florența mai peste tot e taxa coperto, care, din câte am înțeles, nu înlocuiește bacșișul – spre deosebire de Roma, unde apare pe notă servizzio, în care este inclus bacșișul).

Trattoria Sostanza


Alt restaurant care ne-a plăcut mult și pe care l-am pus pe locul 3, dar foarte aproape de locurile 1 & 2, e Il Latini. Am mâncat bine și la ei și și localul e frumușel – eu am luat supa de roșii si pâine (pappa pomodoro), specialitate locală pe care abia așteptam să o testez, iar Mihai a luat o supă cu fasole și arpacaș. Și lui i-a plăcut.

Am fi luat carne de vită după antreu, că au multe chestii cu vită în meniu și am impresia că pentru asta sunt cel mai des lăudați, însă mâncasem la prânzul din ziua cu pricina o ditamai Bistecca all Florentina și nu mai voiam vită. Așa că am luat niște paste cu ragu de rață și altele cu carne tocată și am împărțit – ambele foarte bune. N-am mai putut mânca desert, dar ne-au adus niște cantucci din partea casei la final, cu niște vin dulce lângă. Nu testasem desertul ăsta în combinația asta, tradițională a locului, așa că ne-am bucurat.

P.S. Au o listă foarte, foarte lungă de vinuri, și mai toată din regiune. Noi ne-am rătăcit un pic în ea că nu cunoaștem soiurile lor, dar ne-a ajutat chelnerul. I-am zis cam ce tip de vinuri ne plac și ne-a recomandat un roșu care a fost pe placul nostru (am făcut greșeala să zic că îmi place Primitivo, care-i din sudul Italiei, și a trebuit s-aștept un pic să-mi explice cum nu are nicio legătură cu ei, de parcă era cu totul altă țară :)) uitasem cum e cu competitivitatea dintre regiuni la ei).

Pentru 2 supe, 2 porții de paste, 1 sticlă de vin roșu și 2 sau 3 sticle de apă am plătit 90 de euro.

Il Latini


Înainte să mergem la Il Latini, seara, la prânz am fost la Osteria Antica Mescita San Niccolo, unde am mâncat tradiționala lor Bistecca all Florentina, de care ziceam mai sus. A fost foarte bună, localul e și el drăguț, dar era cam cald în ziua asta și am ajuns destul de toropiți. Cred că a luat puțin din plăcerea mesei – am fi fost sigur și mai încântați dacă am fi luat masa asta pe răcoare. 60 de euro am plătit aici, pentru o bistecca (e de 2 persoane porția), cartofi copți, 1 apă și 1 pahar de vin alb.

Apropo de bistecca – foarte bună a fost, dar dacă îți place mai degrabă medium decât rare să le zici înainte, că tradițional e făcută rare. Erau 2 americance la masa de lângă noi, când am fost la Il Latini, care luaseră bistecca acolo și erau foarte vocale privind nemulțumirea lor (deși omul le spusese că vine rare). A fost cu final fericit, că au dat-o înapoi în bucătărie și le-a mai gătit-o un pic, dar mai bine să zici dinainte.

Osteria Antica Mescita San Niccolo

PIZZA & PANINI

În ultima zi am mers să luăm panini de la All’Antico Vinaio, despre care am primit, cred, cele mai multe mesaje. A fost bun – nu ne-a dat pe spate neapărat, dar a fost bun, ingredientele clar foarte bune. Am puțin impresia că popularitatea și frumusețea lui e legată și de ambient, de momentul frumos în care te bucuri de el, mergând la pas prin zona aia din centrul Florenței. 

Pizza am mâncat o singură dată, la GustoPizza, care era aproape de cazare. Bună pizza, dar nu pot să zic că ne-a dat pe spate nici ea.  

Pizza a fost între 8-14 euro, iar panini-ul parcă 6 euro.

GustaPizza și All’Antico Vinaio

CAZAREA

Cazarea nu știu dacă o recomand neapărat – e cea mai scumpă cazare pe care am luat-o în tot istoricul nostru de călătorit, nu ne prea îndurăm să dăm peste 100 de euro pe noapte când putem să nu dăm, pentru că-s multe locuri bune cu prețul ăsta în mai toate orașele din Italia (cel puțin în cele în care am fost).

Însă mi-a plăcut foarte, foarte mult clădirea de cum am văzut-o cu vreo 2 luni înainte – clădirea din 1500, priveliștea din cameră, biroul de lemn masiv, podeaua de piatră care-mi amintea de casa de la țară la care mergeam când era mică. Am luat-o pentru starea care știam că o să mi-o dea și mi-a dat-o. Până și fereastra de la baie era cu priveliște.

Hotel Palazzo Guadagni / Loggia Roof Bar

Altfel, camera e frumoasă, curățenia păstrată foarte bine, iar oamenii de la cazare foarte drăguți. Dacă ai somnul sensibil însă, să știi că pe la 7.30 și pe la 8.30 bat niște clopote. Noi am dormit cu fereastra deschisă și pe cele de la 8.30 le-am auzit în fiecare zi (aveau și aer condiționat, deci poți închide geamul). Nu ne-a deranjat prea tare că oricum pe la 9 ne-am fi trezit, iar noaptea e foarte-foarte liniște.

Am luat mic dejunul aici doar în ziua în care am plecat, că aveam trenul foarte devreme, însă n-aș zice că merită să irosești spațiul din stomac pe el. Sunt mult mai multe lucruri bune de mâncat în Florența decât un ou fiert pe care ți-l poți face și tu acasă. Dar priveliștea e frumoasă, că e pe terasa de care ziceam mai sus.

Prețul e în funcție de cameră/perioadă, poți să te uiți aici.

GELATO

Gelato am mâncat doar unde ne-au trimis oamenii de pe Instagram și a fost foarte bună peste tot: cea de la Sbrino ne-a plăcut cel mai mult (Mihai a zis că e cea mai bună gelato de fistic pe care a mâncat-o vreodată – un titlu foarte mare, că el mănâncă gelato de fistic peste tot, e preferata lui). Dar a fost foarte bună și cea de la Vivoli, dei Neri, La Carraia, Grom & Passera.

VENEȚIA

În Veneția am stat o singură zi, la fel ca acum 2 ani, așa că, în afară de La Bottiglia (un loc cu panini bun și prosecco la fel de bun), nici unul dintre restaurantele în care am mers nu a fost wow. Aveam pe listă 2-3 cu potențial mare, dar n-am ajuns la ele, așa că, până când nu programăm o vacanță mai în tihnă acolo, nu povestim de mâncare. 

Îți mai las însă un loc în care îți poți lăsa bagajul, dacă faci o excursie de o zi aici. Noi le-am lăsat la stowyourbags.com. Am rezervat și am plătit lockerul cu câteva zile înainte să ajungem și a fost totul foarte ok. Am introdus codul când am ajuns, am lăsat ambele rucsacuri în același dulăpior și ne-am întors seara după ele. 1 dulăpior închiriat pentru 1 zi întreagă a fost 13 euro, dar poți să rezervi și pentru mai puțin timp.

Și mai departe, pentru informațiile despre tren și avion, îți dau legătura lui MIhai, că el s-a ocupat de aspectul ăsta 😁

TRENUL VENEȚIA-MUNCHEN

Din Veneția am luat trenul până la Munchen. Am luat bilete la compania austriacă de transport OBB, la vagonul de dormit, compartiment pentru 2 persoane. Poți să verifici direct pe site-ul lor prețul, că se schimbă în funcție de zi/perioadă/tip de bilet.

Compartimentul a fost foarte curat, am primit apă și vin spumant din partea casei și dimineață ne-au dat la pachețel și un mic-dejun mic. Călătoria a durat aproximativ 9 ore și a fost mult mai lină decât călătoriile pe care le facem până acasă, la Petroșani – și acolo mergem des cu vagonul de dormit.

Recomandarea mea e să cumperi biletele cât mai din timp, pentru că noi le-am luat cu 2 săptămâni înainte, au fost printre ultimele locuri disponibile și compartimentul luat de noi a avut același preț cu un compartiment pentru 2 persoane cu grup sanitar și duș propriu – ceea ce ar fi fost foarte frumos de avut după o zi plină de plimbat prin Veneția 😅 Dar așa am testat și dușul de la capătul vagonului, care a fost foarte curat și confortabil.

P.S. Găsești și alte destinații din nordul Italiei pe care le poți lega cu Austria sau Germania.

ALTE DETALII DE DRUM:

Noi am zburat la Roma cu Tarom și de la Munchen am venit cu Lufthansa. Planul inițial era, având în vedere că nu aveam bagaj de cală, să zburăm cu Wizz Air sau Blue Air, însă ambele bilete pe care le-am luat au fost modificate și a trebuit sa le anulăm, că nu ne mai încadram în programul stabilit (la Wizz Air procedura de anulare a fost foarte simplă și am primit banii după vreo 3 zile, dar la Blue Air procedura a fost foarte greoaie, abia după ce am vorbit în call center s-a anulat biletul, iar banii am înțeles că durează vreo câteva luni până sunt rambursați 🙁).

Noi am intrat în Italia cu certificatul verde și cu formularul de aici completat – suntem vaccinați amândoi. Condițiile de intrare în Italia, Germania și Austria (pentru tranzit cu trenul) le-am verificat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. În tren, la intrarea în Germania, a fost doar un control de rutină – un agent vamal a verificat în 3-4 secunde compartimentul.

Certificatul verde ne-a fost cerut la cazare în Germania, nu știu dacă era regula hotelului sau o regulă generală, dar în Italia nu ne-a mai cerut nimeni niciun document.

Și cam atât – acum tot ce știm noi știi și tu 😊

CITEȘTE ȘI: Unde am mâncat bine în Bologna și Rimini

CITEȘTE ȘI: Ce-am mâncat în Istanbul

Mai povestim și aici 😊 Newsletter
19 iulie 2021
Alte rețete:
Unde am mâncat bine în Londra (2023): restaurante, costuri
Restaurantele care ne-au plăcut în Veneția (2022)
Restaurante Grecia: Unde am mâncat bine în Atena și în insula Ios (2022)
Restaurante din București la care ieșim la cină (2022)
Comentarii
  1. Manuela Popa spune:

    Cred ca trebuia sa pun o virgula, dupa “draguti”, nu?! Abia astept sa incerc tortul de bezea si poate si vreun restaurant in Roma, cel mai frumos oras din lume!!! Caput mundi!

  2. Manuela Popa spune:

    Sunteti doi draguti amandoi! Am ajuns aici ademenita de reteta de spanac a mamei, care mi-a iesit minunat, zic eu, chiar fara sa toc spanacul… Multumesc!

Comenteaza