Șefi de Crăciun și cinele de pre-Crăciun

După cum povestea și Mihai aici, noi avem experiență îndelungată în a rămâne în București de Crăciun – doar noi 2 și bradul. Stăm acasă cu brăduțul, cum am ajuns să zicem. Așa că, dacă anul ăsta ești puțin trist că nu te întâlnești cu ai tăi și că n-o să fie Crăciunul cum e mereu, poate te ajutăm un pic cu METODA ȘEFI DE CRĂCIUN. Fă-ți un ceiuț (sau cea mai decadentă ciocolată caldă) și hai să povestim cum salvăm Crăciunul.

– Miruna

CITEȘTE ȘI: Cina de pre-Crăciun din 2020

Șefi de Crăciun

Acum 5 ani, când ne-am mutat noi 2 împreună, am reușit să-l conving pe Mihai să facem Crăciunul în București (noi suntem amândoi din Valea Jiului). M-am gândit că ar fi mai distractiv să rămânem în București, să luăm brad – neapărat să luăm brad, și să fim astfel Șefi de Crăciun. Cu acest Șefi de Crăciun l-am convins pe Mihai :)) Inițial nu a fost încântat de idee – îmi dădea contraargumentul suprem: dacă mergem acasă, nu facem nimic. Bradul e gata, mâncarea e tone, noi doar zacem. But let me introduce you to Șefi de Crăciun.

NO. 1: Dacă stai acasă de Crăciun și ești Șef de Crăciun, faci bradul cum vrei tu. La mine acasă,  eu și sora mea aveam întotdeauna sarcina pus-ață-la-bomboane. Acum, nu știu cât dura asta la tine acasă, dar la noi dura O ETERNITATE. Și ața aia de la papiotă nu stătea nicicum. Până terminam noi cu ața la bomboane, ai mei aranjau deja o mare parte din globuri din decorațiuni și o mare parte din distracție era gata. Așa că, viva la revolucion! Când am făcut primul brad aici n-am pus nicio ață la nicio bomboană :)) #șefdeCrăciun. Eu n-aș fi vrut să punem deloc bomboane în brad, dar Mihai nu a avut sarcina asta când era mic, așa că nu a înțeles revoluția. Am agățat vreo 15-20 oricum. Ce vreau să zic prin prea multe paragrafe e că anul ăsta ai ocazia să faci bradul și decorul fix cum vrei tu.  Că ești șef de Crăciun 😀 Și nu doar bradul.

NO 2: Faci și meniul de Crăciun cum vrei tu. Așa l-am prins pe Mihai on board :)) Ne place la amândoi mâncarea tradițională de Crăciun, nu voiam deloc să scăpăm de ea. Dar, dacă suntem Șefi de Crăciun, noi decidem ce mâncăm – și ce nu mâncăm. Țambușka în dimineața de Crăciun, omletă simplă cu pâine caldă sau niste PUP în a doua zi de Crăciun – yes please.

Nu-mi amintesc dacă mai aveam vreun argument atunci – dar, după ce-am fost Șefi de Crăciun și-n următorii ani, am mai identificat niște beneficii:

🎄 maratonul de pâine al lui Mihai – e singura perioadă din an în care are timp berechet să testeze rețete de pâine. Și asta se aplică și la alte rețete mai complexe de care nu are timp în timpul anului.

🎄cititul lângă brăduț – avem 2 săptămâni de concediu și o mare parte din ele le petrecem lipiți de brăduț. Cu ceva timp înainte eu îmi fac lista de cărți – în general aleg cărți frumoase și ușoare (clasici cel mai des) pentru prima săptămână de concediu și le las pe cele mai complexe pentru săptămâna a doua. P.S. În newsletter-ul din 17 decembrie o să las o listă de cărți de citit în vacanță (doar cu book-hugs, cu cărți bune de citit lângă brăduț). Dacă nu te-ai abonat la newsletter, poți acili-șa.

Aici eram în al doilea an de Șefi de Crăciun, în 2016, ne mutasem deja unde stăm și acum.

🎄 un film la cinema– noi mergeam în Ajun la cinema Elvira Popescu. Acolo am văzut La La Land acum 4 ani. Asta n-o să putem face anul ăsta, dar rezolvăm cu filme acasă.

braaaaaadul 🎄 Cumpăratul bradului e întotdeauna o aventură mică. În primul an l-am luat din Tineretului și l-am cărat pe jos până la Timpuri Noi, unde stăteam atunci. Cu pauze la fiecare 5 minute :)). În ultimii 5 ani l-am luat din Băneasa (în parcarea mare de la mall Băneasa-Ikea-Brico-Depot sunt multe opțiuni- noi ne învârtim acolo până îl găsim). Și-l aducem acasă cu autobuzul 131, limuzina personală de brăduț. E destul de ok transportat așa – stă în picioare cu Mihai, nu ocupă mult spațiu și nu încurcă pe nimeni. De obicei îl luăm in weekend, la amiază, când nici nu e multă lume în autobuz.

Primul brăduț, 2015

După primul an de Șefi de Crăciun, nu am mai schimbat niciodată planul. L-am întrebat pe Mihai în anul următor dacă să mergem acasă la părinți de data asta și răspunsul lui a fost: Păi și brăduțul? Tradiția noastră a rămas să stăm acasă cu brăduțul 😊 Și propoziția asta sumarizează cel mai bine ce înseamnă pentru noi Șefi de Crăciun.

Cina de pre-Crăciun

Un an mai târziu, în 2016, am mai adăugat o tradiție: cina de pre-Crăciun, pe care o organizăm de atunci în fiecare an, de fiecare dată cu 1-2 săptămâni înainte de Crăciun.

2016

🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

Invităm 10 prieteni și Mihai face un maraton de gătit care începe cu vreo 2 zile înainte de cina propriu-zisă.

2017

🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

Eu pregătesc decorul mesei și casa și avem o masă luuungă, plină de Crăciun, de mâncare și de vin. De multe ori vorbim despre meniu încă din vară 🙈 e clar principalul eveniment din casa mihai gateste.

2018

🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

Și întotdeauna face 2 deserturi: tarta asta cu mere + încă unul. Meniul diferă în fiecare an, dar e neapărat christmassy – comfort food all the way.

2019

🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

P.S. Multe poze de-aici sunt făcute de prietena noastră Corina 💛

Cina de pre-Crăciun din 2020

Inițial am zis că, dacă n-o să fie safe să o organizăm anul ăsta, o anulăm cu totul și asta e. Dar, cu cât se apropia luna decembrie, ideea să o anulăm ne întrista tare. Așa că am decis să nu-l lăsăm pe He-who-must-not-be-named să ne fure Crăciunul, nici măcar cina de pre-Crăciun. Și am găsit o soluție prin care să o organizăm. Dar n-o zic aici, o arătăm direct pe Instagram weekendul viitor, pe 13 decembrie, tot cu 2 săptămâni înainte 😁 Și documentăm totul în Story ca de obicei.

O să fie aceiași oameni pe care-i avem la cină de 4 ani, cu aceleași pregătiri și (sperăm) aceeași atmosferă. Mihai o să aibă un moment în care o să se sperie că ceva nu iese și nu avem ce mânca, eu o să alerg prin casă cu 10 minute înainte că n-am apucat să fac o poză la nu-știu-ce și totul o să fie liniștit când o să ne asezăm la masă. Fix la fel, dar în varianta care să ne păstreze pe toți în siguranță.

Anul ăsta i-am invitat la masă și pe Dr. Oetker și pe Carrefour, cu programul Deschidem Vinul Românesc. Cu ambii avem o colaborare frumoasă și de lungă durată – și ambii au încredere în ce-o să facem la cină fără sa vadă niciun material inainte 🙈 că postam totul în timp real în Story, pe 12 & 13 decembrie. Dar nu zicem cum procedăm până weekendul viitor, când începem să procedăm 😁

P.S. Anul ăsta trebuie să fim toți Șefi de Crăciun un pic. Dar promit că nu-i rău.

CITEȘTE ȘI: Cina de pre-Crăciun din 2020

Mai povestim și aici 😊 Newsletter
6 decembrie 2020
Alte rețete:
Rețete care te hrănesc de mai multe ori (bune în porții duble)
Cina de pre-Crăciun #8. Prima cu copii și cu căței
De gătit într-o bucătărie mică. Meal plan și rețete pentru 1 lună la țară
Cum ne-am pregătit pentru viața cu un cățel – câteva resurse utile
Comentarii
  1. […] mai povestit pe-aici despre cina noastră anuală de pre-Crăciun și cum, în a doua săptămâna de decembrie, îi […]

Comenteaza