Supa de pui de acasă
Probabil fiecare om are așteptările lui foarte precise despre cum ar trebui să fie o supă de pui ca să fie bună, cel mai adesea legate de supa pe care o mânca acasă, când era mic. Cam așa e și la mine, așa că, atunci când am vrut să fac o supă de pui, am cerut rețeta de la mama. Mama o servea clară, doar cu tăiței sau găluște, dar eu am modificat puțin partea asta pentru că Miruna era obișnuită acasă cu o supă cu multe legume, așa că rețeta mea e o cale de mijloc între supa clară a mamei mele și cea pe care o știa Miruna în copilărie. Practic am îmbinat puțin universurile noastre de nostalgie. Tu poți păstra, bineînțeles, ce-ți place din formula asta, ca s-o pregătești cât mai aproape de cum ești obișnuit.
E numai bună când afară-i frig, când simți că te ia o răceală sau oricând vrei puțin comfort food indiferent de moment. Nu degeaba se zice că-i mai mult pentru suflet decât pentru stomac 🙂
Ingrediente
Ingredientele nu sunt bătute în cuie, în sensul în care poți să mai adaugi sau să elimini din legume. Poți să modifici și cantitatea lor, dar sfatul meu e să nu pui o cantitate mai mică, pentru că gustul s-ar dilua prea tare.
Avem așa:
- 500-550 g morcovi
- 200-230 g păstârnac
- 200-230 g rădăcină de țelină
- 1 ceapă mică (90-100 g)
- 1 gulie (200-250 g)
- 500 g carne de pui (eu am folosit spinări de pui)
- 1 linguriță de boabe de coriandru
- 1 linguriță boabe de piper
- 1/2 linguriță de boabe de muștar
- 1/2 linguriță de semințe de fenicul
- cel puțin 1 linguriță de sare
- 3.5 litri apă fierbinte
- tăiței sau găluște (eu am folosit tăiței de la mama, dar am mai făcut-o și cu rețeta asta de găluște și a ieșit ce trebuie)
Ustensile necesare
- cratiță de 6-8 litri
Prima dată curăță legumele și taie morcovii și păstârnacul în batoane de aproximativ 2 cm grosime și 6-7 cm lungime. Taie gulia și țelina în bucăți de 3-4 cm; ceapa tai-o în două.
Pune toate legumele într-o cratiță de 8 litri și las-o deoparte. Spală puțin carnea, cât să înlături bucățile vizibile de sânge sau resturi. Adaugă carnea peste legume, pune apa fierbinte și adu amestecul la fiert. După ce începe să fiarbă, dă focul pe mic și lasă să fiarbă la foc mic 10 minute, fără capac.
După ce trece timpul, strânge într-un castron, cu o lingură, spuma de culoare închisă care s-a format deasupra. Adaugă condimentele și sarea și mai lasă să fiarbă supa la foc mic, fără capac, încă 40-50 de minute (până ce morcovii sunt moi și pot fi tăiați ușor cu o furculiță).
După ce legumele au fiert, strecoară supa într-un vas mare și termorezistent. Clătește cratița în care a fiert supa cu puțină apa și pune supa înapoi pe foc. Verifică dacă mai e nevoie de sare (cel mai probabil va trebui să mai adaugi cel puțin 1/2 de linguriță).
După ce începe să fiarbă, adaugă tăițeii sau găluștele. Între timp, clătește de condimente legumele pe care vrei sa le păstrezi în supă (eu am păstrat morcovii și păstârnacul) și, după ce s-au gătit tăițeii sau găluștele, adaugă legumele în cratiță, amestecă bine și stinge focul.