Tort diplomat (rețeta mamei mele)

Tortul diplomat nu era unul dintre torturile care se făceau foarte des la mine acasă, cred că era făcut de 2-3 ori pe an, dar era singurul tort fără ciocolată care îmi plăcea foarte mult 😅 Merge făcut cu orice fructe sunt în sezon, iar iarna îmi aduc aminte că că mama folosea ananas din conservă (cu siropul din conservă însiropa blaturile).

Aici am reinterpretat tortul pe care îl făcea ea, în sensul că am pus pe hârtie cantitățile ingredientelor „din ochi” 😁 Mama mea făcea un singur blat pe care îl tăia în două, dar eu încă nu am atins nivelul de dexteritate necesar pentru a tăia un blat de 2,5-3 cm în două 😅

Ingrediente

Pentru un blat (eu am făcut două):

Pentru crema de vanilie:

Pentru gelatină:

Pentru umplutură:

  • 600 g frișcă lichidă rece
  • 500 g căpșuni

Pentru sirop:

  • 40 g zahăr
  • 70 ml zeamă de lămâie
  • 70 ml apă

Pentru ornamentare:

  • 200 g friscă lichidă rece
  • căpșuni

Ustensile necesare

  • formă tort cu fund detașabil de 20-21 cm
  • cântar
  • robot de bucătărie/mixer
  • castron
  • cratiță
  • tel

Prima dată am făcut un soi de cremă de vanilie, care va aroma frișca și în care voi încorpora gelatina.

Am amestecat ouăle cu zahărul, esența de vanilie și cu laptele rece (cei 65 de ml).

Am pus cei 140 de ml de lapte într-o cratiță să se încălzească bine. Când aproape începe să fiarbă, am turnat laptele fierbinte treptat peste amestecul cu ouă, amestecând cu un tel în continuu.

Am pus tot amestecul în cratiță pe foc mic și am amestecat încontinuu.

După aproximativ 5 minute a dispărut aproape toată spuma de la suprafață, iar amestecul a începtut să se îngroașe puțin, cam ca siroul de arțar – amestecul nu trebuie să fiarbă.

Am mutat amestecul într-un castron, am pus o folie de plastic deasupra și l-am lăsat să se răcorească – cam 2 ore a stat deoparte. Pâna atunci am pregătit cele două blaturi și siropul.

Pentru blat am amestecat cu un tel gălbenușurile cu apa și esența de vanilie într-un castron. Am bătut albușurile bine în robotul de bucătărie și, când s-au întărit, am adăugat treptat zahărul pudră. Am continuat să le bat până s-a incorporat zahărul și s-a format un amestec asemănător cu cel pentru bezea.

Am încorporat treptat bezeaua în gălbenușuri și am pudrat făina amestecată cu sarea deasupra. Am încorporat-o cu o spatulă și am pus rezultatul într-o formă de tort cu fund detașabil, pe care am uns-o cu puțin ulei și i-am tapetat fundul cu hârtie de copt.

Am pus forma în cuptorul încis la 180 de grade unde a stat 15 minute. După ce a trecut timpul, am pus forma de tort pe un grilaj să se răcească. După ce s-a răcit, am scos blatul și am repetat procesul, cu aceleași ingrediente, pentru a obține al doilea blat.

Pentru sirop am amestecat bine într-un castron ingredientele și l-am pus deoparte.

După ce crema de vanilie și blaturile s-au răcorit, am tapetat fundul și lateralele formei de tort pe care am folosit-o la blaturi cu hârtie de copt. Forma mea de tort are 6.5 cm înălțime, așa că a trebuit să improvizez niște margini mai înalte, de 9 cm, cu hârtie de copt.

Am pus primul blat pe fundul formei de tort și l-am însiropat cu jumătate din cantitatea de sirop. Am curățat și tăiat în bucăți căpșunile mari și le-am pus deoparte.

Am pus gelatina și apa într-un castron mic și am lăsat-o deoparte 10 minute. În acest timp, am bătut cele 600 g de frișcă rece pe viteză medie până s-a întărit.

După ce au trecut cele 10 minute, am pus castronul cu gelatină în cuptorul cu microunde unde l-am ținut aproximativ 5-7 secunde la temperatura maximă – trebuie să se transforme într-un lichid, dar să nu se încălzească prea tare.

Am golit treptat gelatina în crema de vanilie, amestecând constant cu un tel.

Apoi am încorporat treptat amestecul cu cremă de vanilie și gelatină în frișca bătută la viteză mică. După ce amestecul s-a omogenizat, am adăugat căpșunile și am amestecat cu o spatulă.

Am turnat amestecul cu friscă în forma de tort și am pus celălalt blat deasupra. Am pus tortul la frigider – eu l-am desfăcut a doua zi, dar poți să-l desfaci și după aproximativ 4 ore.

A doua zi, am scos tortul din formă și l-am pus pe platoul pe care urma să rămână. Am însiropat blatul de sus cu restul de sirop. Am mai bătut 200 g de frișcă lichidă rece pe care am pus-o deasupra și pe lateralelel tortului.

Tortul poate rămâne așa sau poți să-l acoperi cu căpșuni.

Rețeta a fost scrisă în parteneriat cu Dr. Oetker, care are o campanie simpatică în perioada asta. Dacă cumperi ingrediente de la Dr. Oetker pentru deserturile tale până pe 31 mai și înscrii numărul și data bonului fiscal pe site sau prin sms la 1816, poți câștiga 20.000 de euro + alte premii mari saptamanale. Detalii aici.

Mai povestim și aici 😊 Newsletter
20 mai 2021
Alte rețete:
Bulion
Tort de biscuiți
Doboș, rețeta mamei
Mini tarte Tatin
Comentarii
Comenteaza