Unde am mâncat bine în Sibiu (2020, update 2021)

Până acum 2-3 ani Mihai era responsabil cu mâncarea şi în vacanţe – el făcea documentarea pentru restaurante. Dar, de când găteşte mult mai mult acasă, am preluat eu responsabilitatea asta. Să vadă şi el cum e să mănânci bine fără să munceşti deloc pentru asta 🙈 Şi m-am descurcat onorabil până acum, că am dat de surse bune de documentare. Înainte de plecare fac o listă de restaurante pe care mă uit încă o dată cu Mihai şi de obicei plecăm cu rezervările făcute.

Oricum, de când n-am mai aplicat metoda spontană hai să mâncăm aici că arată bine, nici n-am mai avut dezamăgiri. Şi, dacă e ceva ce ne strică nouă seara în concediu, e un loc în care nu-i mâncarea bună. Pentru că, în mod previzibil, principalele obiective turistice pe care le punem pe listă când plecăm într-un loc nou sunt restaurantele 😇

În Sibiu am mai fost de vreo 3 ori până acum, dar deloc în ultimii 4 ani. Ne place foarte mult oraşul şi de fiecare dată ne simţim bine în el. E şi primul loc pe care l-am vizitat împreună acum 8 ani (inimioare-inimioare). Dar nu ştiam că-s atâtea locuri cu mâncare bună până acum câteva zile. Şi mai peste tot cu ingrediente locale. Am testat 5 restaurante şi lăsăm detalii despre fiecare mai jos – concluziile sunt de la amândoi, dar detaliile despre mâncare mai mult de la Mihai le-am scos . La primele 3 restaurante din listă ne-a plăcut cel mai mult.

– Miruna

CITEȘTE ȘI: Unde am mâncat bine în Brașov (2021)

CITEȘTE ȘI: Restaurante din București care ne plac

MÂNCAREA

  1. Syndicat Gourmet (strada Târgului Nr. 10) / Plai

UPDATE decembrie 2021: Syndicat Gourmet s-a închis între timp, dar în locul lui s-a deschis un restaurant care ne-a plăcut la fel de mult (Plai). Las ce am mâncat și la ei.

Cel mai bun restaurant în care am mâncat în Sibiu, excelentă toată mâncarea, totul simplu şi perfect – ne-a plăcut tot ce am încercat. Iar la supa de usturoi o să mai visăm mult timp de acum înainte.

Las mai jos imagini cu ce am luat de la Syndicat:

Supă de usturoi (16 lei)

Pită cu chisătură, fasole frecată, burduf cu hribi (18 lei)

Confit de raţă cu piure de cartofi cu varză (55 de lei)

Cotlet de noatin cu piure de vinete, salată picantă şi sos de miel (65 de lei)

Tartă de ciocolată cu zmeură şi îngheţată de tarhon (16 lei)

Am fi luat şi celălalt desert din meniu, tarta de rubarbă, dar s-a terminat înainte să ajungem.

Locul e foarte drăguţ – terasa, pe care am înţeles că au încropit-o ei repede pentru perioada în care au fost deschise doar terasele, e foarte simpatică, cu luminiţe, muzică încet pe fundal, puţine mese. Am făcut o poză şi la interior, unde-i la fel de simpatic.

Preţurile sunt surprinzător de ok pentru ce oferă, inclusiv la vinuri. Noi am descoperit un spumant foarte bun şi am plecat și cu alte recomandări după o discuţie scurtă cu chef-ul Ioan Bebeşelea – el servea la mese când am fost noi. Restaurantul e deschis doar de joi până duminică.

Și ce am mâncat la Plai – foarte bun totul și la ei.

Varza cu roșii și brânză – 35 de lei

Steak de conopidă (35 de lei)

Piept de porc și sos jus – 65 de lei

Topinambur cu fructe de padure și alune – 25 de lei

Papanași – 25 de lei


2. Jules Bistro (strada Mitropoliei 6)

Pe Jules îl aveam pe listă, dar ca rezervă. În ultima zi voiam să mergem să mâncăm la Pasaj. Am ajuns acolo la 12, ora la care se deschidea, însă nu era semn c-ar fi cineva acolo. Ne-am învârtit până pe la 12.15, tot nu părea activitate deloc, aşa că ne-am mutat la Jules.

Nu ştiu cum o fi mâncarea la Pasaj, dar la Jules a fost foarte bună, așa că mă bucur că am ajuns la ei. Şi terasa-i o minunăţie.

File de păstrăv cu dovlecel, gulie, usturoi copt, sos de chefir, ulei de mărar & crutoane de mămăligă (52 de lei)

Burger de vită, bacon & dulceaţă de ceapă (39 de lei)

(în meniu era şi cu ou, brânză şi maioneză, Mihai a luat fără)

Panna cotta cu rubarbă (20 de lei)

3. La cuptor (strada 9 Mai nr. 7)

Un alt loc în care ne-a plăcut şi mâncarea şi atmosfera e La cuptor, unde am fost în prima seară. Dacă ne simţeam mai capabili, am fi luat şi măduva cu usturoi pe care o laudă frumos cei de la Gault Millau, Dar mai bine că n-am fost atât de curajoşi pentru că porţiile sunt uriaşe – puteau mânca lejer 2 persoane dintr-o singură farfurie.

Motivul pentru care l-am pus pe locul 3, sub Jules, e că ni s-au părut puţin cam multe chestii în aceeaşi farfurie. Pentru gustul nostru ar fi fost mai bine cu un singur piure la vită, de exemplu, fără aluat la cartoful de lângă coquelet şi cu o îngheţată simplă în locul cremei de mere de lângă desertul cu nucă. Dar neapărat cu îngheţata de usturoi de la primul fel, care ne-a plăcut foarte mult la amândoi 😊

Cocoşel de munte cu îngheţată de usturoi negru, cremă de ardei copt cu paprika afumată, cartof întreg copt în aluat aromatizat (52 de lei)

Muşchi de vită, piure de ţelină coaptă, piure de păstârnac copt cu praz, gem chorizo cu espresso, spumă de gorgonzola, bob verde fava, praf de sfeclă (90 de lei)

Săculeţ de nucă, cremă de mere cu tarhon, piper roz, lasagna de măr proaspăt şi dulceaţă de nuci verzi (22 de lei)

Îngheţată de casă cu sos de ciocolată, fistic şi fulgi de sare Maldon (22 de lei)

4. Kombinat – str. Berăriei FN


De aici am luat burgerul lor cu fasole (frecată) & ciolan (gătit încet). Foarte bun a fost (36 de lei).

Bună și turta lor, buni și micii (29 de lei) și foarte bun și desertul pe care l-am testat – cel cu cremă de ou, ciocolată și struguri.

4. Pasaj – Str. Turnului nr.3A

De la Pasaj cel mai mult ne-a plăcut șnițelul cu ou în panko și cartofi (59 de lei), dar au și o fasole bătută bună. Vinetele nu prea au fost pe gustul nostru.


Mic dejun am luat o singură dată, la Lumos. Mâncarea bună, cafeaua bună.

Altă mâncare de mic dejun n-am mai testat în Sibiu pentru că în vacanţe sărim peste mic-dejun – ca să putem folosi cum se cuvinte capacitatea stomacului :)) Şi să putem testa cât mai multe restaurante de care suntem curioşi. Aşa că mâncăm pe la 12, direct din meniul de prânz/cină. De-asta s-a nimerit ca prima masă a zilei la Mihai să fie luni midiile de la restaurantul de pe locul 4:

5. Pardon

Bune midiile, foarte bun sosul în care au venit. Mie mi s-a părut foarte ciorbă-style, şi-o zic în cel mai lăudativ mod, cred că e cel mai tradiţional sos de midii pe care l-am testat. Mi s-a părut bun de mâncat şi gol cu lingura. Şi limonada de mentă a fost foarte bună.

Pastele mele nu au fost cine-ştie-ce – deşi cârnaţii din combinaţie au fost buni. Păcat că n-au avut lipie, ar fi mers mai bine la midii decât pâinea prăjită.

Midii cu sos de roşii, vin alb şi pătrunjel (49 de lei)

Penne con salsiccia e zucchine (30 de lei)

Drăguţ poziţionat, pe o stradă frumoasă şi cu vedere la Turnul Olarilor, iar interiorul era şi mai simpatic.

Dar a fost singurul loc în care am dat de personal nu atât de politicos cum a fost în toate celelalte restaurante din Sibiu.

Chelneriţa noastră a fost simpatică şi foarte profi, dar cea care servea la o masă de lângă noi mi s-a parut cam fix opusul. A scăpat o ceaşcă sau o vază la 2 centimetri de mine, în timp ce debarasa masa şi nu a spus nici măcar un “Pardon” (wink-wink). Era şi singura dintre toţi care nu purta masca, iar când o doamnă a rugat-o sa şteargă masa la care stăteau a primit un “Mda” fără chef. Nu-i mare lucru, dacă era la noi în Bucureşti cred că nici nu remarcăm, dar în Sibiu parcă a făcut notă şi mai discordantă cu tot restul.

5. Hermania (Strada Filarmonicii 2)

De la Hermania lui Mihai i-a plăcut untura cu chimen (el e mare fan untură pe pâine) şi cotletul de miel cu sos de rozmarin (mielul a primit voturi de la amândoi :), porcul în vin nu prea şi nici salata de vinete în mod deosebit.

Nici cu asocierea de garnituri nu am rezonat noi prea bine. Mihai şi-a luat muşchiul de porc în vin, dar nu i-a plăcut aşa că am făcut schimb, dar a păstrat cartofii wedges care veniseră la porc şi tarta cu ceapă şi legume de la cotlet a rămas la mine. Nici eu nu prea i-am înţeles rostul, nici în combinaţie cu mielul cum era în meniu – dar nici nu cred ca rezonăm noi foarte bine cu bucătăria nemţească.

Untura casei cu ceapă roşie şi pâine ţărănească (20 de lei)

Salată de vinete cu roşii şi pâine ţărănească (20 de lei)

Cotlet de miel cu sos de rozarin şi tartă de ceapă şi legume (35 de lei)

Medalion din mușchi de porc cu cartofi wedges în sos de vin (40 de lei)

Dar  personalul a fost foarte amabil, foarte frumoasă terasa şi atmosferă, muzică nemţească pe fundal la un volum plăcut, selecţia de vinuri foarte ok.

Am băut la ei un Traminer Aromatico foarte bun (Gorgandin), după ce ne-a povestit Cătălina Penciu că l-a testat cu o seară înainte la La Cuptor.

Iar în meniu am găsit şi supă de chimen – e prima dată când vedem supa asta într-un meniu de restaurant 🙂 Dar, dacă nu ajungi la ei pentru supă, poţi să foloseşti reţeta lui Mihai, preluată de la mama lui. 

VINUL

Mult vin bun am băut la Sibiu, foarte multe crame mici în meniuri, tot ce am testat ne-a plăcut.

De Traminer am zis mai sus, la Syndicat am testat un spumant brut de la Issa (Issa Charm) care ne-a plăcut atât de mult că am mai cumpărat o sticlă şi pentru acasă.

De acolo am plecat cu o recomandare pentru un alt spumant – Blanc de Blancs de la Carassia – produs la Sălaj şi foarte french-style, foarte bun. Am aflat aşa repede cum e şi recomandarea asta că ne-am mai oprit la restaurantul Weinkeller şi l-am găsit în meniul lor.

De mâncarea de la Weinkeller (strada Turnului nr. 2) nu ştim prea multe, Mihai şi-a luat acum o îngheţată cu nuci care i-a plăcut, dar noi ne-am dus pentru lista de vinuri şi pentru că, acum 8 ani, când am băut o sticlă de vin la ei şi nu le mergea POS-ul ca să achităm, chelnerul ne-a zis foarte lejer că nu-i bai, mai trecem noi pe la ei altădată şi achităm. A căutat Mihai bancomat şi am plătit, dar încă ne amintim cu drag cât de simpatici au fost. Au o selecţie de vinuri foarte mare (pe măsura numelui) şi meniul am văzut că e diferit faţă de ce era acum 8 ani, de-asta zic că nu ştim cum e mâncarea. Dar în general cine ţine ca vinul să fie bun e atent şi la mâncare, aşa că posibil ca şi mâncarea să fie ce trebuie. Locul e foarte simpatic.

La Cuptor n-am testat nimic nou, am luat o sticlă de Lupi de la Gitana Winery, cu care suntem prieteni vechi 🙂

CAFEA

Bună cafeaua la Lumos, şi mai bună mi s-a părut la Flow Coffee Roasters de unde am luat o pungă şi pentru acasă. Flow e pe Pasajul Scărilor nr. 2, pe lângă Jules şi pe lângă Pasaj.

DESERTURI

De fiecare dată când mergem în Sibiu luăm gogoși de la Gogoșeria Veche (Mihai simpla, doar cu zahar, sau cu gem – eu cu telemea). E pe str. Nicolae Balcescu nr. 17z

Deserturi și pâine foarte bună am luat de la Petit Patis (). Foarte buna tarta cu profiterol, croissantele, quiche-ul si tot ce am încercat 🙈

Și în categoria Diverse zicem și de băcănia restaurantului Hermania, Albota (Filarmonicii nr. 2). Am luat de acolo o pastă de jumări foarte bună și o salată de icre la care mă gândesc și acum. Foarte bune.

Am mai mâncat eclere la Sucre, ne-a plăcut cel cu caramel sărat, cel cu fructul pasiunii şi cel cu vanilie. Am înţeles că şi îngheţata ar fi bună la ei, dar n-am mai avut loc şi pentru ea 😀

Dar am mâncat îngheţată bună la Heiß-Eis Cafè.

Pentru recomandări de îngheţată ne-am ghidat după articolul ăsta de la şiblondelegândesc.ro care-i din Sibiu şi care spune că mănâncă suficientă îngheţată cât să fie o sursă de încredere 🙂

La documentare am folosit mult ghidul Gault Millau.

Când mergem pe meleaguri străine folosim şi aplicaţia Where Chefs Eat, care ne-a dus de fiecare dată către mâncare foarte bună (include şi standuri, şi bodegi, şi restaurante fancy), dar şi ghidul Bib Gourmand (fratele mai mic şi ceva mai cost friendly al lui Michelin).

Mai plănuim să mergem ma  Hochmeister şi la Benjamin Steakhouse când mai venim pe aici.

CITEȘTE ȘI: Unde am mâncat bine în Brașov (2021)

CITEȘTE ȘI: Restaurante din București care ne plac (2021)

CAZAREA

Noi am stat în airbnb-ul ăsta, de care am fost foarte mulţumiţi. E la 5-10 minute de toate restaurantele care ne-au interesat şi la vreo 200 de metri de Piaţa Mare. Foarte drăguţ, cu tot ce e nevoie în el. Duşul era cam obosit, dar în rest totul a fost perfect, ne-am simţit foarte bine.

Mai povestim și aici 😊 Newsletter
12 septembrie 2020
Alte rețete:
Unde am mâncat bine în Londra (2023): restaurante, costuri
Restaurantele care ne-au plăcut în Veneția (2022)
Restaurante Grecia: Unde am mâncat bine în Atena și în insula Ios (2022)
Restaurante din București la care ieșim la cină (2022)
Comentarii