Chifteluțe rapide de somon și cartofi

Fur puțin sorțul de la Mihai ca să-ți las niște chifteluțe pe care mi le fac des pentru prânz. Se fac foarte ușor și poți să le faci cu somonul care-ți rămâne de la cină, pentru că ingredientele principale, somonul la cuptor și cartoful fiert, pot fi ținute și 1-2 zile în frigider înainte să le folosești.

De obicei eu pun 2 fileuri de somon la cuptor/grill, pe unul îl mănânc cu orez la un prânz, iar pe al doilea îl folosesc la chifteluțele de mai jos. Și rezolv 3 prânzuri odată.

— Miruna

Ingrediente

(pentru 7-9 chifteluțe)

1 file de somon de 100 de g
1 cartof mediu (120 de g) fiert
1 ou
2 linguri de pesmet
1 cățel de usturoi mărunțit bine
sare, piper

  • 1 chifteluță are cam 60 de calorii

Mai întâi pun somonul la cuptor sau pe grătar și cartoful la fiert (un cartof e suficient la 100 de g de somon). Pun înainte pe somon puțină zeamă de lămâie, sare și piper, apoi îl țin 20 de minute la 200 de grade. Dacă folosești somon congelat, trebuie să-l lași peste noapte în frigider ca să se decongeleze.

După ce sunt gata, las somonul și cartoful să se răcească un pic, apoi zdrobesc cartoful cu o furculiță. Somonul îl mărunțesc cu mâna.

Apoi le amestec împreună, adaug sare, piper, oul, pesmetul  și 1 cățel de usturoi dat pe răzătoare. 

Formez totul în bile de 30-35 de g (m-a pus Mihai să cântăresc, de-asta pot fi așa precisă 🙈).

Apoi le pun în cuptor 23 de minute la 180 de grade. Mie-mi ies 7-9 chifteluțe și mi se pare că 5 sunt suficiente pentru 1 porție. Pe cele care rămân le mănânc ca snacks.

Poți să le păstrezi și la congelator după ce sunt gătite – iar, când ai nevoie de ele, le pui direct la cuptor la 200 de grade, 15 minute. Se pot mânca și cu niște orez sau quinoa lângă, sau poți să le zdrobești și să le folosești pe post de burger, băgate într-o chiflă.

P.S. Mi se par mai bune când nu e nici cartoful, nici somonul mărunțit de tot, ca să nu fie prea mushy. Din același motiv nici cartoful nu îl fierb prea tare, cam 30 de minute îl țin pe foc.

P.P.S. Încearcă-le și reci- mie-mi plac și așa, parcă vibe-ul de pireuț e mai prezent. Și, ca să faci lucrurile mai interesante, poți să faci lângă și un sosuleț din 40 de 5 iaurt grecesc, 4 g muștar, puțină sare și 1/2 de cățel de usturoi dat pe răzătoare.

Mai povestim și aici 😊 Newsletter
26 ianuarie 2022
Alte rețete:
Steak de conopidă
Omletă cu chipsuri
Piept de pui la cuptor
Wok cu pui, legume și orez prăjit
Comentarii
Comenteaza