Arancini cu ciocolată

La restaurantul Balls din București am descoperit desertul ăsta și-l comand de fiecare dată cand merg acolo. M-am gândit că n-ar fi rău nici să-l am la mine acasă oricând mi-e poftă, așa că am încercat să pregătesc rețeta la mine în bucătărie și, surprinzător, rezultatul a ieșit fix cum îl știam. Sunt un fel de bile de orez cu lapte, umplute cu Nutella și prăjite în baie de ulei.

O bilă are cam 190 de calorii.

Ingrediente

 • 200 g orez arborio
 • 400 ml apă
 • 400 ml lapte
 • 50 g zahăr
 • 1 linguriță esență de vanilie
 • 60 g Nutella ținută la frigider cel puțin 6 ore
 • 700 ml ulei de floarea soarelui (pentru prăjit)
 • 50 g făină
 • 1 ou
 • 75 g pesmet
 • 50 g zahăr
 • 1 linguriță de scorțișoară măcinată

Ustensile necesare

Pune apa în cratița mare și, când începe să fiarbă, adaugă orezul. Fierbe orezul la foc mic 13-15 minute până apa e absorbită (amestecă de câteva ori). Între timp pune laptele, zahărul și esența de vanilie în cratița mică, pe foc mic, până începe să fiarbă. Când trece timpul, adaugă treptat amestecul cu lapte în cratița mare și amestecă regulat până ce laptele e absorbit de orez. După vreo 15 minute ar trebui ca orezul să fi incorporat laptele – mai ține orezul pe foc mic și amestecă constant vreo 4-5 minute, până ce orezul devine mai gros și lipicios. Pune orezul într-un castron termorezistent și lasă-l să se răcească cel puțin 2 ore.

Când ești gata să le pregătești, umezește-ți mâinile cu apă și formează 12 bile din orez de aproximativ 58-60 g fiecare. Fă o gaură în mijloc cu degetul mare, pune o bucată de Nutella (cam cât încape în ¾ de linguriță, 6-7 g) în interior și acoper-o cu orez, modelând înapoi o bilă. Repetă procesul până termini tot orezul.

Pune făina într-un castron, pesmetul în alt castron și bate oul într-un al treilea castron. Trece fiecare bilă de orez prin făină (elimina excesul), apoi prin ou (elimină excesul) apoi prin pesmet și pune bilele deoparte, pe o farfurie. Cât timp faci treaba asta, încinge uleiul în cratița mică, cea în care a fost laptele, după ce ai spălat-o. Când uleiul e încins bine (are cel puțin 180 de grade) adaugă câte 4 bile o dată și prăjește-le cam 3 minute. Scoate arancini pe o farfurie tapetată cu șervețele de hârtie și pune următoarele bile de orez la prăjit. Trece fiecare arancini prin amestecul de zahăr și scorțișoară și pune-i deoparte – sunt gata de servit.

P.S. Poți să păstrezi arancini în stadiul final, neprăjiți, 2 zile în frigider (într-o caserolă) și cel puțin o lună în congelator (într-o caserolă). Când vrei să-i prăjești, cei din frigider poți să-i prăjești direct iar cei din congelator trebuie să-i lași să se decongeleze peste noapte în frigider.

P.P.S. Pro-tip-ul primit de la cei de la Balls e să porționezi Nutella și să dai biluțele la congelator 10 minute ca să formezi mai ușor arancini.

Rețeta a fost făcută în cadrul unui parteneriat cu Carrefor. La ei pe site găsești până pe 19.04.2023 vasele colorate pe care le-am folosit eu în această rețetă, vase pe care le poți lua cu 50% reducere în perioada asta, cu 10 puncte autocolante sau în aplicația Act for good.

Mai povestim și aici 😊 Newsletter
27 februarie 2023
Alte rețete:
Fursecuri de Paște
Baklava buns
Aluat foitaj de la 0 – rețeta scrisă
Tăvălită cu cocos
Comentarii
Comenteaza