Unde am mâncat bine în Londra (2023): restaurante, costuri
Îți povestesc mai jos unde am mâncat bine în Londra, cât ne-a costat fiecare masă, cazarea și alte detalii care sper să îți facă o viitoare vizită acolo mai ușor de plănuit. Dacă vrei direct lista de locuri testate, fără detalii suplimentare și povești, o găsești în postarea asta din feed.
MÂNCAREA DIN RESTAURANTE
Înainte să las restaurantele, câteva mențiuni: nota a venit mai peste tot calculată direct cu bacșișul inclus (în afară de pub-uri). Bacșișul era între 10 și 13% (puteai alege să nu îl dai, bineînțeles) și în cele mai multe locuri puteai plăti doar cu cardul.
🍽️ Pe primul loc în preferatele noastre a fost restaurantul indian Dishoom. Cred că o să-ți placă și dacă crezi despre tine că nu-ți place mâncarea indiană, pentru că sunt multe opțiuni. Nimic din ce-am luat n-a fost prea iute sau prea dulce, iar personalul a fost mereu foarte prietenos și de ajutor. Noi am testat prima dată dhal-ul cu linte neagră, okra fries, pau bhaji (un piure de legume care vine cu niște chifle calde bune) și “castronul de verdețuri” (broccolini & mange tout). La desert am luat înghețata lor de fistic. Pentru toate astea + o porție de naan, o pina colada fără alcool (au o variantă interesantă, cu coriandru) și un espresso am plătit £54. Apa e din partea casei. Apropo de apă, am putut cere tap water cam în toate locurile, ceea ce a fost foarte bine, că noi bem amândoi multă apă, am făcut ceva economie pe partea asta 😅
Am mai fost o dată la Dishoom, în altă locație (au mai multe în Londra, noi am fost în cel din Covent Garden și în cel din Carnaby). A doua oară am luat 2 naan-uri, biryani de pui, broccoli cu chili, chicken ruby și 2 pahare de vin și am dat £69. La niciunul dintre ele nu am făcut rezervare (se putea doar la mese de minim 5 persoane), dar n-am așteptat mult pentru un loc.
🍽️ Ne-a plăcut mult și mâncarea de la Bao, unde am fost la amiază (cu rezervare). Și ei au mai multe locații, noi am fost la cel din Soho și am luat un bao cu pulled pork, unul cu vită, unul cu pui prăjit și cel cu înghețată. Toate au fost foarte bune, dar ultimul e musai de luat. Pe lânga asta, am luat și puiul prăjit în varianta de la antreu, vânăta cu orez și o porție de cartofi dulci prăjiți cu ketchup de prune. Bun bun tot. Mâncarea vine în porții mici, de-asta e recomandat să iei mai multe. Pentru toate astea + un pahar de spumant am plătit £60. Și aici apa a fost gratis (tap water for the win).
🍽️ La Smokestak am mâncat niște aripioare glazurate foarte bune, cu gochujang, un pulled pork foarte bun și, surpriza mesei, niște kale afumate – practic erau un pic arse, se simțea gustul de afumat foarte bine în ele. Kalele vin cu niște tahini și rodie. A fost bun și desertul (sticky tofee pudding), și cartofii prăjiți. Singura chestie care a fost mediocră a fost vita cu chimichurri. £70 am plătit aici, am mai avut și un pahar de vin roșu în notă.
🍽️ Alt restaurant care ne-a plăcut a fost unul japonez, Koya City. Au multe variante de udon noodles, și reci și calzi, multe supe tradiționale și multă tempura-everything. Noi am luat donburi & kakiage tempura (morcovi, ceapă, ciuperci + orez), otsukemono (murături) și udon noodles cu legume și crevete tempura (p.s. crevetele e uriaș, noi n-am știut și am mai cerut unul extra, nu era nevoie :)). Am dat în total £55 (am mai avut și o băutură caldă cu ghimbir, i-am uitat numele; și nu mai știu dacă aici am avut apă de la robinet sau am cerut din meniu – încă nu ne prinseserăm cum stă treaba).
🍽️ Ultimul restaurant la care m-aș întoarce din cele testate e Imad’s Syrian Kitchen, unde am mâncat un hummus și un falafel foarte bune. Mi-a plăcut și farfuria de mtuma bitinjan (ceva vânătă prăjită cu tahini și drăcilă). Mielul gătit încet nu m-a prea dat pe spate, și nici baclavaua cu fistic – nu au fost rele nici astea, dar nu la nivelul antreurilor. Miruna a testat și un cocktail care i-a plăcut, French 75, aveau o listă lungă de cocktailuri care părea interesantă. Cu tot cu bacșiș + un pahar de șampanie cred că am dat £85 (aici nu pot verifica exact, că am plătit cash).
🍽️ Am mai fost și la Lisboeta și la Ottolenghi Spitalfields, dar în astea 2 locuri nu cred că m-aș întoarce neapărat. La Lisboeta, deși a fost foarte bună mâncarea, mi s-a părut genul de restaurant pe care l-aș testa o singură dată. E mâncare portugheză reinterpretată, foarte interesantă, dar puțin overpriced. Am luat o frigăruie cu chorizo și pește (meh), niște dovleac foarte bun, cu praz și coajă de portocală și o conopidă coaptă pe jar, și asta foarte bună. Cel mai mult mi-a plăcut porcul (iberico pork plumas) – foarte bun a fost, zici că era vită. Și desertul a fost bun bun- am luat abade de priscos, un desert tradițional portughez care-i un fel de cremă de zahăr ars cu untură de porc și vin de Porto. Pentru astea + un pahar de vin alb am plătit £118.
🍽️ Și la Ottolenghi mi s-a părut overpriced, am dat £90 pentru o porție de pește cu borani și o kofta de miel. Pentru fiecare fel am ales 2 salate, eu la miel am mers pe broccoli-ul pe cărbuni și năutul cu tahini, Miruna a luat salata de dovlecel cu pepene galben și cartofii noi cu muguri de pin. A fost bună mâncarea, dar mă așteptam să fie foarte bună. Și personalul a fost mai rece, comanda a durat și ea destul de mult – nu cred că aș reveni, sigur nu pentru prânz. Am testat și un gin & tonic, nimic impresionant nici aici, din păcate.
🍽️ Mâncare tradițională n-am prea mâncat, dar am luat niște Fish & Chips bun și niște vită cu cartofi prăjiți într-un pub simpatic, Gloucester. Pentru astea două + 3 pahare de vin roșu am plătit £53. Se vede că ne-au plăcut prețurile, e singurul loc în care am îndrăznit să luăm mai mult de un pahar de vin :))
P.S. Găsești aici în Highlights absolut toate preparatele menționate. Iar aici ți-am lăsat poze cu meniurile de la fiecare restaurant.
P.P.S. Multe restaurante le-am văzut în Highlights la Meatthefoodie, care a locuit mulți ani acolo. Încă le are salvate pe profil, ți le recomand cu încredere.
MÂNCAREA DIN PIEȚE
Am mâncat foarte bine și în piețe (și mult mai ieftin). În general, mergeam în piață pentru prânz (și dădeam cam £10-£15) și la restaurant pentru cină. Am făcut 2 excepții pentru Ottolenghi și Imad, dar în rest prânzul în piață a fost de bază. În Borough Market și Camden Market am fost noi.
Camden e mult mai puțin aglomerată – are mai puține tonete, dar a fost la fel de bună mâncarea de peste tot unde am testat – poți să vezi aici toate opțiunile de mâncare. Am mâncat aici niște arepas, niște vită cu cartofi prăjiți și halloumi fries. Halloumi-ul nu a fost cine știe ce, mi se șoptește în cască, dar celelalte preparate au fost foarte bune.
În Borough am mâncat mai des, că era lângă prima cazare, așa că am bifat niște cheese arepas (alții dintre noi), sabich de la toneta cu mâncare israeliană (un fel de pita cu vânătă coaptă și ou), niște beef rendang de la cea cu mâncare malaeziană (asta a fost un pic cam prea iute pentru gustul meu) și niște gelato bună la Monmouth Coffee. Văd că și ei au pe site-ul propriu toate standurile, deci poți să te uiți înainte ce opțiuni ai.
Și, fără legătură cu piețele, îți mai recomand și cinnamon buns de la Buns from home (au și ei mai multe locații). Mi-au plăcut foarte mult.
ÎN AFARĂ DE MÂNCARE
Noi am cam mers în Londra pentru mâncare (după cum se vede din lista de mai sus) și pentru teatru și ne-am bucurat mult de ambele. Am fost la piesele Harry Potter and the Cursed Child și la Witness for the prosecution – probabil recunoști patternurile de Harry Potter și Agatha Christie care au tot apărut pe-aici de-a lungul timpului 😅 Ambele ne-au plăcut foarte mult.
🎭 Cea din universul Harry Potter e foarte spectaculoasă (la un moment dat vin Dementorii pe la tine) și cu acțiune foarte frumoasă. Acțiunea are loc la Hogwars, cu multe întoarceri în trecut, așa că e foarte în ton cu universul cărților și filmelor. Are 5 ore cu totul, dar e împărțită în 2 părți. Practic vezi 2h 30, apoi ai pauză 2 ore, apoi te întorci pentru partea a doua. Din ce am văzut, poți să iei bilete și în zile diferite, noi am preferat să mergem în aceeași zi.
🎭 Piesa a doua, cea de la Agatha Christie, e clasică. Te prinde repede și e și haioasă pe alocuri, ne-a plăcut și asta. Și se joacă și în County Hall, chiar te face să simți că ești în sala unui proces adevărat.
P.S. La ambele am luat locuri foarte în spate și am văzut foarte bine – deși la Harry Potter aproape c-aveam rău de înălțime, e foarte “verticală” sala.
☕ O altă experiență pe care am avut-o pe listă e un afternoon tea. Sunt mai multe variante, noi am mers la cel de la Harrods, că e printre cele mai vechi și cu tradiție. E scump (£70 de persoană), dar am zis că e un one-time-thing. Și, cum ne-am pregătit și noi acasă des (că e pe bază de mini-sandvișuri și mini-deserturi, are tot ce ne place), am vrut să vedem cum e the real thing. A fost foarte bun totul, deserturile bune-bune și ceaiurile foarte aromate și delicate. În cost e inclus totul, și chestii sărate, și dulci, ceai, apă, cafea + refill la orice – te tot întreabă dacă îți mai aduc ceva, așa că e o masă în sine. Noi din acest motiv l-am și rezervat la prânz (a fost cam un breakfast/lunch tea).
🦒Am fost și la Grădina Zoologică, și aici ne-a plăcut – am putut să văd o girafă foarte de aproape. E mare, un loc perfect de plimbat într-o zi cu soare.
✍️ Pentru mine am mers la Zoo, pentru Miruna ne-am dus la casa lui Charles Dickens (dar mi-a plăcut și mie). Nu a fost restaurată/modificată deloc, arată tot ca în 1800 când a locuit el și soția lui acolo. Ghidul de la intrare, un bătrânel simpatic, e foarte vorbăreț dacă-l lași să fie, ne-a povestit frumos despre fiecare încăpere.
🚄 După cum ziceam mai sus, într-una din zile am fugit și până în Cambridge – e la 50 de minute distanță cu trenul (trenul l-am luat din Kings Cross). Simpatic orășelul – liniștit, vesel și plin cu librarii.
🚍 Prin Londra ne-am plimbat cel mai mult cu metroul. Nu am cumpărat oyster card, am plătit la fiecare călătorie cu telefonul. Am mers de două ori și cu autobuzul și, de fiecare dată, am stat la etaj și a fost foarte drăguță călătoria. Drumul de la aeroport (noi pe Heathrow am aterizat) l-am făcut cu metroul: Piccadilly line, când am ajuns, și Elizabeth line, când am plecat. Ne-am mișcat foarte ușor cu Google maps, erau actualizat la minut în aplicație timpul de sosire la metrou și la autobuz, iar indicațiile referitoare la ce peron sau din ce stație să iei autobuzul sunt foarte clare.
CAZAREA
Cazarea în Londra e scumpă peste tot – ne-am dat seama repede, după ce am căutat câteva ore pe Booking și Airbnb. La asta ne așteptam, dar nu ne așteptam ca review-urile de la unele cazări să fie atât de slabe. Am găsit destul de greu locuri cu review-uri decente și cu preț bun😅 Până la urmă am rezervat acest studio și o cameră la hotelul ăsta. Am avut 2 cazări, pentru că am stat 8 nopți în total, la prima cazare 5 nopți, apoi am fugit în Cambridge o noapte, apoi ne-am întors în Londra la cazarea nr. 2. La ambele a fost liniște, curățenie, cu pat comod și ambele au fost bine poziționate pentru ce am avut noi pe listă. Prima cazare ne-a plăcut mai mult, a fost și mai mare, și mai centrală. Îți las și cazarea de la Cambridge, care a fost chiar în campusul unui colegiu de-acolo, într-o cameră de cămin practic. Bine poziționată și ea și foarte interesantă, pentru că am avut acces la terenurile studenților, cafenea, și am putut căsca ochii și prin clădire. Pe lângă astea 3 cazări, îți mai las una pe care ne-a recomandat-o Valerie’s Food înainte să plecăm, poate te ajută mai bine poziționarea asta.
P.S. Noi în general alegem cazarea după ce facem lista cu toate locurile pe care vrem să le vedem și restaurantele în care vrem să mâncăm, ca să fie cât mai accesibilă pentru vizita noastră.