Aluat foitaj de la 0 – rețeta scrisă
Am testat multe rețete de foitaj până s-o găsesc pe asta, care nu m-a dezamăgit niciodată. Am folosit-o deja la peste 10 ture de deserturi, tarte și alte minuni, e ce trebuie. Rețeta e preluată din cartea Baking wisdom scrisă de Anna Olson (îți recomand și cartea cu la fel de mult entuziasm, are multe rețete utile acolo).
La ce am folosit aluatul până acum: tarta Tatin cu cartofi, Paris Brest, Pork Wellington.
Ingrediente
- 450 g făină
- 450 g unt nesărat rece
- 1 linguriță de sare
- 1 lingură de zahăr
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- 175 ml apă rece
Amestecă făina, zahărul și sarea într-un robot de bucătărie. Adaugă uleiul și mixează cât să se omogenizeze bine totul – eu am folosit lama robotului de bucătărie. Adăugă untul tăiat bucățele și mixează bine până ce obții un rezultat nisipos. Adaugă apa amestecată cu zeama de lămâie și amestecă până ce mixul s-a omogenizat – nu ar trebui să dureze mai mult de 15-25 de secunde. Scoate aluatul și așază-l pe o bucată de folie de plastic, formează-l într-un dreptunghi de aproximativ 20 cm lățime și 25 cm lungime. Învelește-l bine și pune aluatul în frigider. Aluatul va fi lipicios și puțin umed, dar așa trebuie să fie.
Prima împachetare
După ce a stat în frigider cam 3 ore, scoate aluatul, pune-l pe o suprafață pudrată cu făină și întinde-l într-un dreptunghi de aproximativ 25 lățime și 50 cm lungime. Încearcă să-l întinzi cât mai uniform. Dacă e nevoie, mai pudrează puțină făină sub el ca să se întindă mai ușor și freacă bine sucitorul cu făină. Când întinzi aluatul, poți să-i îndrepți puțin marginile cu ajutorul sucitorului – împinge sucitorul încet în părțile laterale. Nu e o problemă dacă nu e perfect drept aluatul întins, dar să nu fie foarte mari diferențele dintre partea de sus, mijloc sau partea de jos a aluatului.
Curăță cu o pensulă excesul de făină de pe aluat și împachetează-l după cum urmează: lucrând cu lățimea aluatului înspre tine, împarte din ochi aluatul în trei și împachetează 1/3 din aluat peste partea din mijloc a aluatului, elimină excesul de făină cu o pensulă. Apoi mută ultima treime de aluat deasupra primei treimi. Elimină excesul de făină cu o pensulă și întoarce aluatul împachetat la 90 de grade și repetă procesul de mai sus – întinde aluatul, împachetează-l și elimină excesul de făină. Când ai terminat de împachetat aluatul, elimină excesul de făină cu o pensulă, învelește-l în folie de plastic și pune-l la frigider cel puțin 2 ore.
A doua împachetare
După ce a trecut timpul, scoate aluatul din frigider și repetă procesul de la prima împachetare. Pune aluatul înapoi în frigider cel puțin 2 ore.
A treia împachetare
După ce a trecut timpul, scoate aluatul din frigider și repetă procesul de la a doua împachetare. Pune aluatul înapoi în frigider cel puțin 4 ore până să-l poți folosi la ce preparat vrei tu.
Din cantitățile de mai sus rezultă aproximativ 1100 g de aluat pe care îl poți păstra în frigider 2-3 zile sau la congelator 3 luni. Când vrei să-l folosești, dacă e congelat, mută-l cu o zi înainte în frigider din congelator.
Aici găsești și rețeta video.