Mini tarte Tatin

De când am făcut foitaj cu unt, m-am gândit că n-ar fi rău să fac cu el și o tartă Tatin. Așa că mai jos găsești încercarea mea de tarte individuale Tatin, cu un „trandafir” de măr.

Ingrediente

  • 130-150 g foitaj cu unt
  • 3 mere mari și ferme (eu am folosit mere bot de iepure și golden)
  • 100 g + 2 lingurițe de zahăr 
  • 25 g unt
  • un strop de oțet de cidru de mere
  • puțină scorțioșoară măcinată

Ustensile necesare

  • sucitor
  • cântar
  • forme de sticlă termorezistentă de 9 cm diametru și minimum 6 cm adâncime
  • accesoriu subțire tăiere foi
  • cratiță cu fund gros de 16-18 cm diametru, preferabil din fontă

Prima dată am întins bucata de aluat (eu am tăiat o fâșie de aproximativ 2.7 cm lățime dintr-o porție întreagă de foitaj cu unt) într-o fâșie de aproximativ 37 cm, lată de 10 cm și groasă de 2-3 mm. Am decupat cu ajutorul unei forme de stică 4 cercuri, le-am pus pe o bucată de foaie de copt, le-am înțepat de câteva ori cu o furculiță, le-am acoperit cu altă bucată de foaie de copt și le-am pus în frigider până am pregătit restul lucrurilor. Am uns pereții laterali ai formelor cu puțin unt și le-am lăsat deoparte.

Pentru caramel, am pus cele 100 g zahăr în cratița pregătită și am pus-o pe foc mic până zahărul s-a topit și s-a transformat într-un lichid maroniu, vâscos și fin (am mișcat de cratița de câteva ori pentru ca zahărul să se topească uniform) – durează cam 10-15 minute acest proces.

Cât s-a format caramelul, am curățat merele de coajă, le-am pus în accesoriul de tăiere felii de la robot și am tăiat merele fâșii.

Am feliat mai întâi primul mar și, din foaia obținută, am făcut o rolă – practic, am rulat fâșia de măr până am reconstruit din ea mărul. Am făcut la fel cu al doilea măr.

Am feliat și al treilea măr, dar pe ăsta nu l-am rulat individuală, ci l-am adăugat la relele obținute din primele 2 mere, jumi-juma la fiecară- – ca să obțin practic 2 role groase cât forma mea de copt. „Rola” trebuie să fie puțin mai subțire decât circumferința formelor de sticlă termorezinstentă folosite.

Am tăiat fiecare „rolă” de măr obținută în două și le-am pus deoparte.

M-am întors la caramel. Când zahărul s-a topit, am oprit focul, am adăugat untul, am amestecat bine cu o spatulă, am adăugat câțiva stropi din oțet, am amestecat și am turnat caramelul în formele pregătite – cam 30 g de caramel a mers în fiecare formă. Am amestecat restul de zahăr cu puțină scorțișoară.

Am pus fiecare jumătate de „rolă” într-o formă pregătită, cu partea dreapta în sus. Am presărat 1/2 de linguriță din amestecul cu scorțișoară peste fiecare „rolă” de măr și am acoperit totul cu aluatul din frigider.

Cu o linguriță, am băgat aluatul între „rola” de măr și marginea formei de sticlă termorezistentă. Am pus formele în cuptorul încins la 180 de grade 45 de minute.

După ce trece timpul, le-am scos din cuptor și le-am lăsat 10 minute deoparte. Le-am răsturnat direct pe farfuria pe care le-am servit – se pot servi imediat sau după ce se răcesc.

P.S. Poți lăsa coaja pe mere, iar foaia de măr va avea pe margini o dungă subțire de coajă care te va ajuta să rulezi mai ușor mărul feliat. Dar, la final, rezultatul va fi mai dificil de tăiat pentru că fâșia de coajă de măr nu se va găti foarte tare și e mai greu de tăiat.

Mai povestim și aici 😊 Newsletter
28 aprilie 2024
Alte rețete:
Tartă cu fructul pasiunii
Doboș, rețeta mamei
Rulouri cu frișcă
Lasagna cu legume și fără brânză
Comentarii
Comenteaza