Vinete cu roșii şi usturoi la cuptor

Unul dintre primele lucruri pe care le-am mâncat în Istanbul anul trecut au fost nişte vinete cu roşii care ne-au placut foarte mult – cele despre care a povestit Miruna în articolul despre mâncarea care ne-a plăcut în Turcia. Eu nu sunt aşa de mare fan salată de vinete (nu mai putem fi prieteni acum, nu? 🙈), dar am fost foarte plăcut impresionat de vinetele astea. Aşa c-am încercat zilele astea să recreez rețeta lor. Nu am ajuns la fix același rezultat, dar a ieşit ceva bun.

P.S. Văd că-n ultima vreme ne tot gândim la ce-am mâncat în vacanţe (şi ciupercile din Barcelona, de care am povestit la începutul lunii, sunt în aceeaşi categorie). Având în vedere că n-am plecat din ţară anul ăsta şi sigur o să treacă ceva timp până plecăm, probabil o să ne mai amintim de mâncarea de-asta din concedii. Călătorim din bucătăria de-acasă până atunci.

Ingrediente

  • 500 g vinete
  • 500 g roșii
  • 2-3 căței de usturoi

Ustensile necesare

  • tavă cuptor
  • castron

Mai întâi am tăiat roșile în 2, iar vânăta am înțepat-o cu o furculiță în mai multe locuri. Le-am pus într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, împreună cu usturoiul nedecojit și le-am ținut în cuptorul încălzit la 240 de grade, aproximativ 35 de minute.

Cățeii de usturoi pot fi scoși după 20 de minute iar, dacă roșiile se rumenesc prea tare, pot fi scoase mai repede.

Am scos vinetele și le-am lăsat să se răcorească și să se scurgă, iar apoi le-am curățat. Am curățat şi roșiile de coajă și le-am tăiat cuburi – adică am încercat, că erau zemoase și și-au făcut de cap.

Vinetele le-am tăiat mai grosier și le-am amestecat apoi într-un castron, cu 1 lingură de ulei, usturoiul copt stors din coajă și niște sare. Am mai adăugat apoi un praf de zahăr, dar asta-i după gust.

Şi atât 😊 le-am mâncat imediat cu pâine proaspătă.

Mai povestim și aici 😊 Newsletter
17 octombrie 2020
Alte rețete:
Doboș, rețeta mamei
Mini tarte Tatin
Rulouri cu frișcă
Lasagna cu legume și fără brânză
Comentarii
Comenteaza