Pătrățele cu dulceață (fără zahăr)

Sunt de fapt dreptunghiulețele, că dreptunghiuri le-am făcut până la urmă 😁. Dar inițial m-am gândit să le fac pătrate și ne-a plăcut mai mult cum sună pătrățele, așa că pătrățele cu dulceață le va rămâne numele :))

Ideea mi-a venit săptămâna trecută în timp ce visam la o tartă cu mere cum e cea de aici, dar cu și mai mult aluat fraged. De fiecare dată când o pregătesc pentru o cină cu prieteni sau cu familia, e bătaie pe aluatul de deasupra ei. Pătrățelele astea sunt ca și cum ai mânca o tartă cu aluat fraged din care ai primit bucata cu cel mai mult aluat 😋P.S. Aluatul nu are zahăr și eu am folosit 2 tipuri de dulceață fără zahăr adăugat. Dacă vrei să fie fără zahăr complet, să sari peste ultimul pas. Ingredientele de mai jos sunt pentru pentru 6 pătrățele.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 150 g făină
  • 50 g unt rece
  • 50 g ulei de cocos rece (cel mai ușor e să-l cântârești când e moale, nu lichid, și să-l pui in frigider pentru cel puțin o jumătate de oră). Eu l-am găsit la Vegis pe cel de aici de la Niavis.
  • ¼ linguriță bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • un ou
  • 1 linguriță de oțet

Pentru umplutură am folosit așa:

  • 70 g dulceață de coacăze – eu am folosit-o pe asta fără zahăr de pe Vegis.ro  (de la Bun de tot am mai luat și dulceață de zmeură, și de afine și toate 3 ni s-au părut foarte bune, toate-s fără zahăr adăugat).
  • 70 g dulceață de vișine – tot fără zahăr, cea de aici.
  • 70 g dulceață de caise făcută de mine anul trecut. Aici găsești rețeta.
  • amidon de porumb

Bineînțeles, poți folosi ce tip de dulceață îți place ție mai mult –  dacă este prea moale, zic mai jos cum să rezolvi.

Pentru asamblare:

  • 1 ou
  • zahăr (opțional)

Ustensile necesare

  • tavă
  • cântar
  • sucitor
  • robot de bucătărie

Mai întâi am amestecat făina, bicarbonatul de sodiu și sarea în robotul de bucătărie.

Am adăugat untul și uleiul de cocos tăiat bucăți și am amestecat până am obținut o compoziție nisipoasă.

Într-un castron am bătut ușor oul și oțetul și le-am adăugat peste amestecul cu făină pentru încă un Vjjjj.

Am răsturnat aluatul pe suprafață de lucru și l-am frământat puțin până ce compoziția s-a închegat într-un aluat moale și fin.

Apoi am învelit aluatul în folie alimentară, l-am aplatizat (2-3 cm) și l-am pus în frigider pentru cel puțin 30 minute.

Cât aluatul a stat la frigider, am pus dulceața de caise, care e puțin mai moale, într-o crăticioară și am amestecat-o pe aragaz cu ½ linguriță de amidon de porumb, la foc mic, cam 1 minut de când a început să fiarbă.

A început să fiarbă după 1 minut și ceva, deci tot procesul de îngroșare durează cam 2-3 minute.

La celelalte 2 dulcețuri nu a fost nevoie să fac asta pentru că sunt mai groase și nu există riscul să se scurgă din pătrățel. În cea de vișine am adăugat și niște nucșoară.

Am scos aluatul din frigider și l-am întins într-o foaie dreptunghiulară de 28-30 de cm lungime și 22-24 de cm lățime, apoi l-am pus într-o tavă.

Am tăiat marginile, ca sa îndrept aluatul, și apoi l-am tăiat  în două pe lungime.

Am tăiat apoi fiecare jumătate în trei bucăți egale. Tava am pus-o la frigider 5 minute.

Am pornit cuptorul la 200 de grade. Până s-a încins, am scos tava din frigider, am separat pătrățelele de aluat și le-am umplut cu fiecare tip de dulceață (eu am făcut 2 pătrățele cu coacăze, 2 cu vișine și 2 cu caise).

Apoi am bătut un ou și am uns marginile aluatului cu o pensulă.

Am împachetat aluatul ca să fac niște pachețele și am apăsat bine marginile fiecărui pachețel cu o linguriță, ca să nu curgă dulceața.

Apoi am uns pachețelele cu ou și am presărat zahăr deasupra lor. Dacă vrei ca preparatul să rămână fără zahăr, poți sări peste presărat.

Le-am pus din nou în frigider cam 15 minute.

După ce a trecut timpul, le-am scos din frigider și le-am băgat în cuptorul încins pentru 20 de minute.

Le-am scos și le-am lăsat să se răcească, apoi le-am mâncat pe toate 🙈

Rețeta este scrisă în cadrul unui parteneriat plătit cu Vegis.ro în cadrul căruia eu aleg rețeta și produsul pe care vreau să-l folosesc – din multitudinea de minunății disponibile la ei pe site. Dacă vrei să comanzi de la ei, poți folosi și codul de reducere mihaigateste12 și primești o reducere de 12% la comandă (reducerea se aplică la produsele care nu sunt deja reduse). 

Mai povestim și aici 😊 Newsletter
16 martie 2020
Alte rețete:
Bulion
Tort de biscuiți
Doboș, rețeta mamei
Mini tarte Tatin
Comentarii
  1. Miha spune:

    Buna ziua. Cu ce poate fi înlocuit uleiul de cocos ?

Comenteaza