Ce am în bucătărie: electrocasnice, oale, cratițe, tigăi și tăvi
Nu am foarte multe electrocasnice în bucătărie, iar unele nici nu stau în bucătărie 😅 (concurează pe spațiu cu vasele de gătit), dar toate îmi ușurează mult munca și de-asta pot să menționez în descrierea de pe Instagram că gătesc zilnic. Pot să zic același lucru și despre vasele de gătit – mai toate tigăile și cratițele pe care le-am luat au un raport calitate-preț foarte bun și sunt foarte mulțumit de ele. Mai jos le las pe toate.
Am adăugat un * la vasele care nu au îmbătrânit așa de bine (pe unele le-am și înlocuit cu același model), dar prețul lor a fost unul corect pentru durata lor de viață. Iar unde nu am link de la ele o să las link de la rețete în care apar folosite, ca să vezi cum arată, poate le găsești pe altundeva.
P.S. Articolul nu este sponsorizat, dar am sau am avut în trecut colaborări cu câteva dintre brandurile la care fac referire mai jos.
ELECTROCASNICE
🥄 Aragazul – piesa principală din bucătărie și cel mai vechi electrocasnic – are deja 5 ani aproape. S-a descurcat cu toate rețetele pe care le-am făcut și, dacă nu a ieșit ceva exact cum trebuie, nu am putut să dau vina pe el, din păcate 😅 I-am luat unul identic și mamei mele anul trecut – al ei e puțin diferit în materie de finisaje (parcă sunt puțin mai „cheap-looking”), dar se descurcă la fel de bine ca al meu.
🥄 Robotul de bucătărie roșu – se descurcă foarte bine la aluaturi de pâine, prăjituri și bezele – aici îl folosesc cel mai des. Are aproape 3 ani și se ține foarte bine.
🥄 Vjjj-ul – are aproape aceeași vârstă cu aragazul și se descurcă foarte bine la aluaturi de tartă, mărunțit legume și făcut suc de portocale. Mai are și blender pentru situațiile în care am nevoie de un blender mic.
🥄 Cântarul de bucătărie e un model mai vechi de la Tefal, pe care nu-l gasesc online – face ce trebuie, deși are niște momente când oscilează greutatea afișată – dar un restart rezolvă problema.
🥄 Grill electric – e foarte util la pregătit lucrurile rapid, Miruna îl folosește săptămânal pentru unele dintre prânzurile ei.
🥄 Blender vertical – sosul de penne arrabbiata nu ar fi la fel fără el 😁
🥄 Frigiderul (al meu e un model mai vechi) – are aproape 4 ani și face treaba foarte bună. Dacă ar încăpea în liftul blocului (nicio șansă) și ne-am încumeta să reorganizăm bucătăria, aș lua frigiderul ăsta cu care m-am tot jucat.
🥄 Mașina de spălat vase – am lăsat-o pe penultimul loc doar pentru că nu face de mâncare 🙈 dar mă ajută foarte mult la gătit – în sensul în care spală toate vasele (multe vase) pe care le folosesc de fiecare dată. Zilnic o folosesc.
🥄 Fierbător de apă (am un model vechi de la Russel Hobbs, nu-l găsesc online) – este foarte important mai ales pentru paste; noi bem și destul de mult ceai, așa că îl folosim și pentru asta de mai multe ori de zi.
TIGĂI
În bucătărie am 3 tigăi mari și late (s-au transformat în 4, de curând):
🍳 o tigaie de fontă – o am de vreo 4 ani și o folosesc în principal la mic-dejun (pentru ouă-ochiuri perfecte sau dutch baby) și carne de vită (o dată am folosit-o și la un desert pe care nu l-am mai făcut de mult, dar pe care trebuie să-l refac). Am început relația cu ea mai greu (am respectat instrucțiunile de pe cutie), dar face treabă bună, cu cât o folosești mai des;
🍳 o tigaie de inox pe care am primit-o cadou acum mai bine de un an. Nu-mi era foarte clar la început la ce pot să o folosesc, dar am descoperit că se descurcă la fel de bine ca tigaia de fontă (și în cuptor) și nu trebuie să ai așa de multă grija de ea. Iar de curățat se curăță foarte ușor, mai ales când e caldă;
🍳 o tigaie cu strat antiaderent – am primit-o acum 2 luni și o folosesc cel puțin 2 ori pe săptămână, face treabă foarte bună. Uitasem căt de ușor e să gătești într-o tigaie în care nu se lipește nimic 🙈 În plus, e și solidă, are fundul gros și se încălzește bine. Și mai am și o tigaie/cratiță care are capac și merge și în cuptor până la 250 de grade (fără capac).
🍳 tigaia de inox cu capac pe care o am tot de 4 ani și care mi-a pus la început niște probleme (nu-ți recomand să faci cartofi prăjiți în ea), dar ne-am împrietenit mai bine în ultimii ani.
WOK
Pâna acum mai bine de un an aveam un singur wok în bucătărie – acesta*. Face treabă foarte bună – multe wok-uri s-au gătit în ea. Dar acum mai bine de un an am cumpărat un wok dintr-un TK Maxx din Munchen și i-a luat locul în rețetele dedicate. Nu știu ce marcă e (nu scrie nimic pe el), dar îmi place mai mult decât celălalt – e puțin mai mic și se încălzește mai bine și uniform. Îl vezi folosit în rețeta asta.
TĂVI
La capitolul tăvi am mai multe pe care le folosesc în întreprinderile mele culinare 😁 dar pe acestea le folosesc cel mai des:
🧂 forma de tartă pe care o folosesc la mai toate tartele pe care le fac (în link nu e modelul pe care-l am eu, nu l-am mai găsit, dar pe acesta îl folosește mama mea și funcționează la fel de bine);
🧂 forma de tort* cu fund detașabil (nu mai este în stoc, de la IKEA e luată), care are 21 cm și o folosesc la mai toate torturile pe care le fac;
🧂 tavă pentru copt – o folosesc la toate activitățile care implică cuptorul, iar grătarul ajută la acele rețete în care trebuie să se scurgă lucruri din lucruri 😅
🧂 tava de chec roz și grătarul de răcire sunt tot de la TK Maxx – a fost o vizită productivă atunci 😁 P.S. Am văzut o tavă de chec foarte asemănătoare la Pepco acum 2-3 luni, am și luat-o cadou de casă nouă pentru un prieten. Nu știu dacă se descurcă la fel de bine ca a mea, dar părea cam la fel
CRATIȚE
Principalele cratițe/vase de gătit pe care le folosesc sunt următoarele:
🥘 cratița de fontă emailată – pe asta o folosesc cel mai des, dar și îmi sunt la fel de folositoare. Totul se gătește uniform, iar capacul greu nu lasă lichidul să dispară foarte repede;
🥘 cratița de inox – am primit-o în același pachet cu tigaia și se descurcă foarte bine la treaba de zi cu zi din bucătărie;
🥘 crăticioară pentru sosuri (e alt model în link față de ce am eu, dar seamănă) – cea mai importantă caracteristică a ei: are două „ciocuri” pentru a turna lichidul din ea;
🥘 cratiță cu strat antiaderent – e perfectă pentru ciocolată de casă, penne arrabbiata și alte rețete.
+ vreo 2-3 cratițe emailate pe care le-am primit de la mama atunci când m-am mutat în București 😁 Astea nu-s într-o stare prea bună, că-s vechi, dar încă își fac treaba.
LUCRUȘOARE
Și mai am și câteva lucrușoare, cum le spune Miruna, care mă ajută la treaba din bucătărie:
🥄 Grădină smart – nu știam că există așa ceva până nu am primit-o cadou anul trecut. Face exact ce spune – am avut plante aromatice (chives, busuioc, cimbru și coriandru) mai tot timpul gata de recoltat. Plantele au crescut foarte repede, cred ca după o lună am putut să culeg din ea. Acum mai am chives, puțin busuioc și coriandru. Cam 3-4 luni pare să fie perioada maximă de recoltare.
🥄 – nu înțelegeam nebunia cu vafele până nu am început să le fac acasă, cu aparatul. Face treabă foarte bună, iar vafele ies perfect de fiecare dată. Dacă ar avea și două plăci pentru sandwich, ar fi aparatul perfect.
🥄 Aparat de făcut sifon – Miruna este fanul numărul 1 al aparatului. Face exact ce zice că face, iar pe noi ne ține o butelie cam 1 lună, poate și puțin mai mult.
🥄 Cântar de bijuterii – este o achiziție destul de nouă în bucătărie și este foarte folositor când trebuie cântărite cantități foarte mici – 2-3-5 grame.
🥄 Steamer de bambus – eu l-am primit cadou acum mulți ani dar am văzut ceva asemănător aici.
🥄 Cuptor cu microunde – noi îl folosim pentru popcorn, încălzit/topit unt și mâncare din frigider pentru-care-nu-mai-vreau-sa-murdăresc-alte-vase-sau-să-încing-cuptorul.