Trucuri care-mi fac viața mai ușoară în bucătărie

Las mai jos lista cu trucurile mici și scurtăturile care îmi ușurează viața în bucătărie, cea pe care am trimis-o săptămâna trecută în newsletterul nostru săptămânal.

Am folosit ca punct de plecare întrebările pe care le primesc cel mai des pe contul de Instagram, pe tema asta, dar am adăugat și alte lucruri pe care le fac și care, cel mai probabil, nu sunt vizibile în procesul de documentare pe care îl facem acolo. Sper să-ți fie de folos și ție.

Le găsești mai jos într-o ordine aleatorie. Nu știu dacă mi-am amintit de toate, dar, dacă mai ai întrebări sau curiozități pe care nu le-am prins mai jos, poți să-mi scrii oricând pe Instagram și încerc să răspund acolo.

1. Orezul îl fierb ca pe paste – adică pun mult mai multă apă decât orez (cel mai des folosesc orez basmati, dar merge la fel de bine și la jasmine, orez brun sau orez negru). Apoi îl scurg în strecurătoare.

2. Pentru paste și orez, sau oriunde se mai potrivește, fierb mai întâi apa într-un fierbător și abia apoi o mut în cratița de pe aragaz. În felul ăsta pot pune pastele pe foc imediat.

3. Apa pentru paste trebuie să fie sărată bine. La fel de sarată ca apa de mare, cum zice Samin Nosrat în cartea ei (oricum cea mai mare parte din sare se aruncă odată cu apa).

4. Dacă tot vorbim de cartea lui Samin, tot de acolo știu că e bine să sărez carnea cu o zi înainte. Las mai jos un extras in carte cu toate variantele de sărare. Mâncarea a devenit mai bună de când am aplicat trucurile astea 🙂

foto: Salt, Fat, Acid, Heat – Samin Nosrat

5. De la Nigella Lawson am preluat rețeta pentru făina cu agent de creștere, pe care nu o găseam de cumpărat când am început să gătesc. O vedeam în multe rețete și la început nici nu-mi era foarte clar ce este 😅. Dar nici după ce am aflat tot n-am cumpărat separat, o pregătesc din făină simplă. La 200 g făină albă adaug 1 linguriță rasă de praf de copt. un praf de sare și amestec bine. Am o caserolă în cămară în care o păstrez gata pregătită.

6. La cele mai multe lichide (apă, lapte, supă, suc, etc.) cântăresc lichidele tot pe cântar pentru că 1 g și 1 ml sunt cam același lucru. Așa nu am nevoie de cană gradată și merge totul mai repede. Pentru 200 ml de apă cantăresc pe cântar 200 g și sunt good to go. La ulei, frișcă lichidă și alte lichide mai groase folosesc tot cântarul, dar cântăresc cu 2-3% mai puțin (la 100 ml ulei cântăresc cam 97-98 de grame) și până acum nu am întâmpinat probleme.

7. O alternativă la oțetul balsamic pe care o folosesc des este amestecul ăsta: 1 lingură de melasă, jumătate de linguriță de sos de soia și 1 lingură și jumătate de zeamă de lămâie.

8. Chorizo am găsit în 3 locuri: la Carrefour (de la Campofrio sau Angst), la Mega Image (Angst sau ambalat de ei – l-am găsit la magazinul Eva și la cel din Piața Gemeni) și Cora (marca lor).

9. Folosesc croissante congelate și le coc acasă, ca să fie calde și proaspete. Am găsit la Mega Image (la raionul de patiserie, trebuie să le ceri de la doamnele de acolo, dar sunt și ambalate) și la Carrefour. Pe cele de la raionul de patiserie le țin 30-32 de minute la 160 de grade; pe celelalte le fac conform instrucțiunilor de pe etichetă.

10. Sare de Maldon, bună pentru vita la tigaie, găsesc la restaurantul Vacamuuu, dar am vazut și la eMag.

11. Ca să iasă ouăle ochi frumoase, eu le iau pojghița de albuș care se formează deasupra gălbenușului după vreo 2-4 minute pe foc; folosesc o spatulă și o împing pe tigaia încinsă. Poți să vezi în video de aici aici exact cum fac (secunda 1:32).

12. Testez dacă e încinsă tigaia aruncând câtiva stropi de apă în ea – dacă sfârâie instant și/sau se formează broboane de apă care „dansează” și se evaporă, atunci e perfect.

13. Când uit să iau lapte bătut, amestec lapte și zeamă de lămâie și las câteva minute să se transforme în ce am nevoie. Folosesc variantele de aici (în funcție de situație).


foto lamai: Lauren Mancke/ Unsplash

14. Pentru liste de cumpărături și ca să gestionez cămara folosesc Google Keep (aplicație gratuită de la Google pentru liste – ușor de folosit, ușor de bifat). Am o listă acolo cu tot ce am în cămară ca, în momentul în care dau de o rețetă care mă interesează și nu sunt acasă, să pot să mă uit în ea înainte să merg la cumpărături. 

15. Creveții îi decongelez rapid într-un bol cu apă rece. Schimb apa de 2-3 ori și, în maximum 15 minute, sunt gata de tigaie. Peștele îl decongelez peste noapte în frigider.

16. Ca să coc aluatul de tartă “în orb”, folosesc cam 1 kg de orez, pe care îl păstrez cu acest scop de 6 ani deja. După fiecare folosire îl las să se răcească și-l păstrez în cămară într-o pungă închisă.

17. Făina albă (cea pe care o folosesc cel mai des) o păstrez în cămară într-o cutie mare, care se închide bine și e la îndemână. La fel fac și cu pastele pe care folosesc cel mai des sau cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu sau zahărul pudră – pe ultimele le țin în borcănașe mici.

18. Pentru un desert rapid, am în congelator tot timpul câteva bucăți de lava cake – dacă e nevoie, se fac imediat și sunt spectaculoase și foarte bune. Povesteam pe-aici că trucul ăsta mi-a fost de folos și când aveam invitați la masă într-o seară și tarta pe care o aveam în plan nu mi-a ieșit. 

19. La Adi Hadean am descoperit trucul cu hârtia de copt pusă în tigaia grill în care prăjesc burgerii -ca să fie mai puțin fum și mai puțin de curățat după.

20. Supa-bază pentru mâncare o fac cel mai adesea  dintr-un cub bio –  folosesc acest cub cel mai frecvent, dar am încercat și altele din aceeași categorie și au făcut treabă la fel de bună.

21. De cele mai multe ori, dacă nu uit sau pot să fac asta, scot carnea din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte să mă apuc să o gătesc. La pește sunt suficiente 15 minute, mai ales dacă nu vorbim de pești întregi.

Done 🙂 Tot ce știu eu acum știi și tu.

CITEȘTE ȘI: Ce am în bucătărie: electrocasnice, oale, cratițe, tigăi și tăvi

CITEȘTE ȘI: Tur de bibliotecă: Cărțile mele de gătit

Mai povestim și aici 😊 Newsletter
1 februarie 2022
Alte rețete:
Gustări light- sărate și dulci (snacky snack)
Cum și ce congelez
Prânzurile mele light
Tarta Împreună, de-adevăratelea
Comentarii
  1. Stela spune:

    Cele mai multe dintre trucuri le știam și eu, pe celelalte le-am notat și le voi pune în aplicare. O metodă de sărare a cărnii, în special a celei slabe (pui,porc) este ținerea în saramură peste noapte. Proporțiile sunt ,la 1 l apă/ 1 linguriță cu vârf de sare, se acoperă carnea de apa sărată și se lasă peste noapte la frigider. A doua zi se scoate ,șterge și se gătește. Am făcut în felul acesta o biblică la cuptor, având carnea slabă ,a ieșit extrem de suculentă și potrivită de sare toată carnea ,nu doar la suprafață. Spor la gătit!

Comenteaza